Берлускони подаде оставка

13.11.2011 | 09:58
по статията работи:
Марио Монти най-вероятно ще получи мандат за съставяне на служебно правителство в Италия
Берлускони подаде оставка

Премиерът на Италия Силвио Берлускони подаде официално оставка късно снощи. С това беше сложен край на една от епохите, изпълнени с най-много скандали в италианската политика. Стотици демонстранти се бяха събрали в центъра на Рим, за да приветстват неговото оттегляне, предаде Reuters, цитирана от БТА.

Президентът Джорджо Наполитано прие оставката след среща с премиера в президентския дворец, съобщиха от канцеларията на държавния глава.

Берлускони, който не можа да спечели вот на доверие във вторник, обяви, че ще напусне поста си, след като парламентът приеме пакета от мерки, изисквани от европейските партньори с цел възстановяване на доверието на пазарите към публичните финанси на Италия.

Малко преди да подаде оставката си, премиерът заяви пред агенция АНСА, че е "дълбоко огорчен" от протестиращите в столицата. "Дълбоко огорчен съм", сподели той, след като демонстрантите по улиците на Рим скандираха "Клоун!" и "Напусни веднага!", предаде БГНЕС.

Бившият еврокомисар Марио Монти най-вероятно ще е следващият италиански премиер и ще поеме бремето да извади страната от нарастващата финансова криза, която повиши италианските разходи по заеми до неконтролируеми нива. В момента Монти е ректор на миланския университет Бокони. Той освен това е почетен президент на "Брюгел" – европейската неправителствена организация (НПО), която създаде през 2005 г. През последните месеци италианецът допринесе за изготвянето на редица материали, които критикуваха Берлускони и предлагаха бързи реформи на италианската икономика.

След консултации с всички политически партии, които ще се проведат днес, президентът Джорджо Наполитано ще връчи мандат на одобрения кандидат-премиер за съставяне на служебно правителство. Задачата на новия кабинет е да прокара серия реформи за свиване на външния дълг и изравняване на сметките.

-----------------------

Силвио Берлускони доминираше 17 години в Италия с неповторима смесица от политически талант и безочливо поведение, но напусна поста си под натиска на фондовите пазари и на фона на възгласите на римската тълпа, радваща се на неговата оставка, се казва в коментар на Reuters по повод официалното оттегляне
на Берлускони от премиерския пост.

Според агенцията 75-годишният медиен магнат е по рождение шоумен с истински талант да бъде харесван, но сега е огорчен и изолиран. В сцена, подобна на тази как посрамилият се негов предшественик Бетино Кракси напуска римски хотел през 1993 г., Берлускони излезе от политическата сцена, докато гневни тълпи сипеха обиди срещу лимузината му. След като връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано, Берлускони напусна двореца "Куиринале" от страничен вход, докато хиляди демонстранти скандираха: "Клоун! Клоун!" - обичаен възглас към провалил се италиански политик, отбелязва Reuters.

Възползвайки се от несъмнените си способности за комуникиране и от водещата си позиция на медийния пазар, Берлускони от години сякаш бе имунизиран от поредица скандали, които биха унищожили кариерата на политик в много други части на света, припомня агенцията и изрежда случаи като сексуалната му връзка с непълнолетна проститутка, полицейските записи за оргиите в луксозната му миланска вила и двата съдебни процеса срещу него за измама.

Но след като месеци наред вестниците се пълнеха със сензационни детайли за неговите сексуални и корупционни скандали, а вътрешните дрязги в правителството тровеха атмосферата около него усетът на Берлускони постепенно го напускаше. Изглеждаше, че той има шансове да се представи добре на предвидените за 2013 г. избори, но пазарите се паникьосаха от гръцката криза и тя се прехвърли в Италия заради неспособността на разкъсваното от раздори правителство на Берлускони да предприеме необходимите реформи, посочва в коментара си Reuters.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...