Бизнес климатът запазва нивото си през декември

28.12.2011 | 10:50
по статията работи:
Отчетено е понижение единствено в строителството
Бизнес климатът запазва нивото си през декември

Общият показател на бизнес климата през декември 2011 г. запазва нивото си от предходния месец, като се отчита понижение единствено в строителството. Това съобщи Националният статистически институт.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" през декември нараства с 2.1 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, запасите от готова продукция като увеличени, а очакванията за производството и заетите през следващите три месеца са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения през миналия месец.

През декември несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната са основните фактори, затрудняващи дейността в промишлеността, като несигурната икономическа среда е все още над обичайната си средна стойност за последните десет години (с 22.3 пункта). Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца.

Строителство. През декември 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството" се понижава с 5 пункта, поради увеличения песимизъм на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Оценките, свързани със строителната дейност и осигуреността на производството с поръчки, са също по-неблагоприятни (балансовата стойност на показателите пада съответно с 10.1 и 8.4 пункта) в сравнение с предходния месец. Същевременно и очакванията на строителните предприемачи за дейността през следващите три месеца не са оптимистични. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на намаление. Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла, макар че през последния месец се забелязва намаление на отрицателното им влияние.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" през декември запазва равнището си от предходния месец, като мениджърите не очакват съществена промяна на бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Последната анкета регистрира известно възстановяване на положителните очаквания за продажбите на дребно през следващите три месеца, като и очакванията по отношение на поръчките към доставчиците остават сравнително благоприятни. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства, и през последния месец достига максималната си стойност (81.5%) от началото на провеждането на наблюдението в търговията на дребно. Същевременно анкетата отчита засилване на отрицателното въздействие и на втория по тежест фактор „финансови проблеми".
Очакванията на търговците на дребно относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.

Услуги. През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" се покачва с 2.8 пункта в сравнение с ноември, поради леко подобрените очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. За следващите три месеца обаче предприемачите имат неблагоприятни прогнози относно търсенето на услуги и заетите в бранша. По отношение на настоящето анкетите отчитат низходящи тенденции в търсенето и движението на персонала. Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша. Същевременно се увеличава негативното влияние на финансовите проблеми спрямо предходния месец. По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат намаление през следващите три месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...