Бизнес климатът през ноември бележи намаление

28.11.2011 | 11:09
по статията работи:
През ноември анкетата на НСИ отчита намалена строителна активност и по-малко поръчки в сравнение с предходния месец в строителството
Бизнес климатът през ноември бележи намаление

През ноември 2011 г. общият показател на бизнес климата отново бележи намаление (с 2.1 пункта) спрямо нивото си от предходния месец. Единствено в търговията на дребно бизнес климатът има известно подобрение, докато в промишлеността, строителството и услугите стопанската конюнктура се влошава. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленост

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 4.2 пункта в сравнение с октомври поради намалените очаквания за развитието на бизнеса през следващите месеци. Прогнозите през ноември за бизнес състоянието на предприятията и производствената активност са по-резервирани в сравнение с месец по-рано. По отношение на настоящата производствена активност балансовият показател показва симптоми на влошаване, като за последните три месеца пада с 10 пункта. Анкетата отчита и известно влошаване на осигуреността на производството с поръчки от чужбина. Засилва се несигурността в икономическата среда, като през ноември 58.7% от предприятията са я посочили като проблем.

Все още преобладаващите очаквания на промишлените предприемачи относно продажните цени в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През ноември 2011 г. съставният показател "бизнес климат в строителството" бележи ново намаление от 2.5 пункта поради засилващия се песимизъм в очакванията на строителните предприемачи относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите, свързани със строителната дейност, са също по-неблагоприятни (балансовата стойност на показателя пада с 9.1 пункта). Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала през следващите месеци.

През ноември анкетата отчита намалена строителна активност и по-малко поръчки в сравнение с предходния месец. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства и през последния месец достига максималната си стойност (81.7%) от началото на провеждането на наблюдението в строителството. Същевременно последната анкета отчита засилване на отрицателното въздействие и на втория по тежест фактор - "финансови проблеми".

Относно продажните цени в сектора очакванията на строителните предприемачи са в посока на намаление през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" през ноември отчита увеличение от 2.5 пункта и надхвърля нивото на дългосрочната си средна стойност с 2.8 пункта. Същевременно през последния месец анкетата регистрира известно намаление с 6.4 пункта на отрицателното влияние на основния фактор, затрудняващ бизнеса в отрасъла, а именно - несигурната икономическа среда. За сметка на това се увеличават финансовите проблеми на предприятията. В сравнение с месец назад очакванията на търговците по отношение на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, макар и благоприятни, са по-резервирани.

По отношение на цените на дребно няма очаквания за повишение през следващите три месеца.

Услуги

През ноември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 2.3 пункта в сравнение с октомври. През последните месеци оценките и очакванията на мениджърите както за бизнес състоянието на предприятията, така и за търсенето на услуги стават все по-резервирани, а по отношение на персонала прогнозите са песимистични - предприятията предвиждат съкращения през следващите месеци.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията от сектора на услугите.

По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...