Бисер Манолов предлага запазване на валутния борд до влизане в еврозоната

09.07.2015 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Създаването на комитет между БНБ и финансовото министерство, поиска кандидатът на реформаторите
Бисер Манолов предлага запазване на валутния борд до влизане в еврозоната

Кандидатът за управител на Българската народна банка (БНБ) Бисер Манолов, издигнат от Реформаторския блок, предлага да бъде запазен валутният борд до влизането на България в еврозоната. По време на изслушването си в рамките на парламентарната комисия по бюджет и финанси той заявява, че централният трезор трябва да бъде активен участник в процедурата по присъединяване на страната към единната европейска валута. Депутатите изслушаха и другите трима кандидати - Григорий Вазов, Димитър Радев и Виктор Йоцов.

Манолов е на мнение, че преди страната да влезе в еврозоната, ще трябва да бъдат направени доста промени.

“Надзорният съвет безспорно трябва да бъде публичен. От морална гледна точка целият УС на Централната банка трябва да носи отговорност за случилото се през 2014 г.”, смята експертът.

“България ускорено трябва да предприеме действия към присъединяване на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Това е изключително важна застраховка на банковата ни система. Трябва да бъде подписан договор и с Централната банка”, коментира Манолов пред депутатите от комисията.

По неговите думи в рамките на процедурата за присъединяване към ЕНМ след завършването на оценката на качеството на активите, банките у нас ще имат определен срок за разработване в случай на необходимост на план за запълване на капиталовия недостиг. След този план проблемните финансови институции имат срок за реализирането му, с последващ стрес тест.

Манолов предлага още да бъде създаден специален комитет с подкомитети с ресори държавна администрация, пари и парична система, икономика и комуникации и публично оповестяване. Структурата трябва да служи като връзка между БНБ и финансовото министерство.

Според кандидата за гуверньор на Реформаторския блок системата за ранно предупреждение не е ефективна в БНБ.

“Системата за ранно предупреждение трябва да отиде към Управителния съвет на институцията и да се извади от надзора. БНБ трябва да има достъп до междинните финансови отчети", казва той, цитиран от БГНЕС. Според него е нужно да се прецени и необходимостта за отделяне на инвестиционното от търговското банкиране.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...