Бисер Манолов предлага запазване на валутния борд до влизане в еврозоната

09.07.2015 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Създаването на комитет между БНБ и финансовото министерство, поиска кандидатът на реформаторите
Бисер Манолов предлага запазване на валутния борд до влизане в еврозоната

Кандидатът за управител на Българската народна банка (БНБ) Бисер Манолов, издигнат от Реформаторския блок, предлага да бъде запазен валутният борд до влизането на България в еврозоната. По време на изслушването си в рамките на парламентарната комисия по бюджет и финанси той заявява, че централният трезор трябва да бъде активен участник в процедурата по присъединяване на страната към единната европейска валута. Депутатите изслушаха и другите трима кандидати - Григорий Вазов, Димитър Радев и Виктор Йоцов.

Манолов е на мнение, че преди страната да влезе в еврозоната, ще трябва да бъдат направени доста промени.

“Надзорният съвет безспорно трябва да бъде публичен. От морална гледна точка целият УС на Централната банка трябва да носи отговорност за случилото се през 2014 г.”, смята експертът.

“България ускорено трябва да предприеме действия към присъединяване на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Това е изключително важна застраховка на банковата ни система. Трябва да бъде подписан договор и с Централната банка”, коментира Манолов пред депутатите от комисията.

По неговите думи в рамките на процедурата за присъединяване към ЕНМ след завършването на оценката на качеството на активите, банките у нас ще имат определен срок за разработване в случай на необходимост на план за запълване на капиталовия недостиг. След този план проблемните финансови институции имат срок за реализирането му, с последващ стрес тест.

Манолов предлага още да бъде създаден специален комитет с подкомитети с ресори държавна администрация, пари и парична система, икономика и комуникации и публично оповестяване. Структурата трябва да служи като връзка между БНБ и финансовото министерство.

Според кандидата за гуверньор на Реформаторския блок системата за ранно предупреждение не е ефективна в БНБ.

“Системата за ранно предупреждение трябва да отиде към Управителния съвет на институцията и да се извади от надзора. БНБ трябва да има достъп до междинните финансови отчети", казва той, цитиран от БГНЕС. Според него е нужно да се прецени и необходимостта за отделяне на инвестиционното от търговското банкиране.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...