Блокираните у нас руски туристи завеждат иск срещу "Алма тур"

11.09.2011 | 10:23
по статията работи:
Част от злощастните пътешественици вече напуснаха България. Останалите ще бъдат временно настанени безплатно в Слънчев бряг
Блокираните у нас руски туристи завеждат иск срещу "Алма тур"

Над 180 жители на Санкт Петербург все още не могат да се приберат от българския град Бургас. В понеделник, 12 септември, туристите планират да подадат иск срещу туроператора „Алма тур", предаде информационното издание „Балтинфо", позовавайки се на съобщение на директора на Балтийската асоциация за защита правата на туристите Татяна Касянова.

Причина за създалата се неприятна ситуация са неуредени финансови отношения между туроператора "Алма тур" и националния презвозвач "България еър", възникнали във връзка с неплатен полетот Бургас до летище Пулково. Според Касянова от петербургския офис на „Алма тур" настояват, че всички пари са били преведени. По-късно се е оказало, че българският холдинг на компанията „Алма тур" се разплаща с националния превозвач "България еър" чрез фирма посредник. Именно там е възникнал проблемът, който вече второ денонощие прави заложници руски туристи, коментира Касянова, цитирана от Агенция "Фокус".

До момента общият брой на извозените от България туристи към Русия е около 260. Сред тях са и превозените снощи с правителствения самолет до Москва 77 летовници. На борда на самолета, изпратен по разпореждане на премиера Бойка Борисов, имаше предимно майки с деца, бременни жени и възрастни хора.

Със съдействието на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг, всички чужди туристи, чиито полети бяха отменени, ще бъдат настанени безплатно, съобщи днес Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. "Готови сме да поемем разходите на чуждите туристи, защото спорът между двете компании се отразява изключително негативно на добрия имидж на България като туристическа дестинация", посочва депутатът Емил Димитров, цитиран от пресцентъра на МТИТС. Димитров декларира, че съвместно със собствениците на хотели в Слънчев бряг ще осигурят необходимите условия на туристите, докато не бъде решен спорът между "България Ер" и туроператора "Алма тур".

По данни на Министерство на транспорта още около 500-600 руски туристи в Бургас и Варна чакат да бъде решен проблемът им. Точният им брой не се знае дори от туроператора, защото част от тях сами, със собствани средства, са си купили билети за други полети.

Освен стотиците руски туристи, за родината си не успяха да отпътуват и скандинавски летовници. 170-те финландски туристи трябваше да излетят вчера вечерта за Хелзинки, но полетът им беше отменен. Рано тази сутрин "България еър" отмени още един полет. В 5:00 часа беше планиран курс до Рига. Информацията към момента е, че полетът все пак ще бъде осъществен, но в 12:00 на обяд с латвийска авиокомпания.

Преговорите между националния превозвач и "Алма Тур" ще продължат в понеделник. Дотогава "България еър" ще осъществява полети, само ако успее да се споразумее директно с руски или прибалтийски оператори, които да платят втори път билетите.  Другият вариант е руската авиация да изпрати собствени самолети, за което вече има издадено разрешение от Министерство на транспорта.

Междувременно прокуратурата започна проверка за причините, довели до кризата с блокираните по летищата туристи.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са категорични, че спорът ще повлияе негативно на имиджа на българския туризъм.

"За нас също беше изненада и е жалко след един успешен сезон, специално за руския пазар, където имаме около 40% ръст и бяха направени много усилия от страна на държавата - допълнително изпратени консули, отпечатване на визови стикери, рекламна кампания за България на руския пазар, да има такава случка, която да навреди на имиджа на страната", коментира зам.-министъра по туризма Иво Маринов.

Изпълнителният директор на "България еър" капитан Янко Георгиев заяви пред bTV, че не допуска вариант лицензът на авиопрезвозвача да бъде отнет. "Решенията, които са взети от "България еър" са изцяло аргументирани и компанията не е нарушила нито едно споразумение", каза Георгиев. Той обясни, че до компромис с туроператора "Алма Тур" не се е стигнало, защото фирмата не е дала нито погасителен план, нито конкретно предложение как да бъдат изчистени дълговете й.

От няколко дни "Алма тур" и "България ер" преговарят за уреждане на неизплатени от туристическата агенция около 7 милиона лева. С решаването на проблема се ангажираха 3 ведомства -  министерството на икономиката, енергетиката и туризма, министерството на транспорта и министерството на външните работи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...