Борисов: Ефектът от местенето на ведомства ще се усети след 4-5 години

25.05.2012 | 15:43
по статията работи: Лили Бончева
Премиерът съветва децентрализацията да се извърши плавно, без стрес и с употребата на индивидуален подход към служителите
Борисов: Ефектът от местенето на ведомства ще се усети след 4-5 години

Ефектът от децентрализацията на административни структури ще се усети след 4-5 години. Това твърди премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет, което се проведе на 23 май в Бургас.

"Постепенно това като го правим, местните, които завършват, които учат, така в следващите четири-пет години, тогава ще започне да дава резултат, когато вече тези, които са сега на възраст, започнат да излизат в пенсия, младите хора започнат да навлизат там. Ефектът ще дойде след четири-пет години. Така че има неща, които търсим като краткотраен ефект, защото са важни. Има други, които с времето съм убеден, че ще станат", заявява Бойко Борисов пред министрите.

Според него идеята е добра, а изпълнението й ще покаже дали хората ще го приемат еднозначно. "Аз съм убеден, както примерно ако отидеш в Козлодуй, сигурно половината от местното население работи в дейности, свързани с атомната централа, и затова не се изселва населението на Козлодуй, а си е там. Навремето, когато работеха много от заводите половината град беше в дадената фабрика. Сега, примерно, ако отидете в Гоце Делчев, там, където са концентрирани текстилни предприятия, половината хора от Петрич работят в тях", казва той.

Повод за думите му е обсъждането от кабинета на преместването на седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от София в Бургас, предложението за което е внесено съвместно от министрите на земеделието и храните и на финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков. "Това е искането и на рибарския бранш, 70% от който също е от региона на Южното Черноморие", пояснява Найденов. Той припомня, че първоначалната идея е била Агенцията да се премести във Варна, но нито общинската, нито областната администрация са успели да предоставят подходящо помещение. След разговори с областния управител на Бургас и кмета на град Бургас са получени две предложения за напълно готови и оборудвани сгради, предложение за осигуряване на общински апартаменти за мениджърския екип на Агенцията.

По думите на Найденов сред служителите на структурата няма съпротива за преместването, каквато има в някои от другите администрации. "Така че ние имаме готовност, тоест и администрацията го иска, и браншът, който очаква това преместване. Смятаме, че в рамките на около месец можем да предприемем необходимите действия за промяна на нормативната уредба, тъй като трябва да се промени Законът за рибарството и аквакултурите, където е посочено седалището да бъде в София", обяснява Найденов. Премиерът се намесва с репликата, че всъщност трябва да се направят промени в 3 или 4 закона, както е посъветвал министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев.

Борисов подчертава, че към местенето на служителите трябва да има внимателен и индивидуален подход, за да не се окаже, че някой от тях не може да замине за Бургас, а в същото време е добър специалист.

"Тогава, особено за такива специалисти, трябва да им създадете условия или с колегите може да го вземе друго министерство да отиде на работа. Ако е специалист по рибата, ясно е, че не може да отиде във финансите. Но ако е по програмите, свързани с финансиране, или в счетоводство, или някъде на друго място, трябва да се опитате, ако има такива, към всеки един човек да се погледне индивидуално и да се опитате, ако има възможност, да му се осигури място да остане в министерство да работи в София, а там да се назначи друг човек или да се направят съкращения в области, едва ли всички сте привършили съкращенията, и да се създаде възможност на добрите специалисти, добрите работници или дългогодишните работници да не се стресират в тази ситуация", казва премиерът.

Той допълва: "Всеки експерт или всеки нормално мислещ човек подкрепя това решение да деконцентрираме струпването на администрация в София. Но и всеки един казва – да, но обмислете го добре, защото човешки съдби са, плавно, бавно и точно такова е и нашето решение. Затова ние казахме в рамките на четири-пет години ще тече този процес, докато за всеки един индивидуално не стане възможно преместване".

Мирослав Найденов обяснява, че така или иначе в София ще остане териториално поделение на Агенцията по рибарство и аквакултури, което ще отговаря за дейността на територията на Софийска област. Така че тези, които не могат да бъдат преместени, ще останат в столицата. Той лансира и идеята част от тях да бъдат пренасочени към Фонд „Земеделие”, тъй като в момента работят в Оперативна програма „Рибарство”. Според него те могат да бъдат полезни в програмата за развитие на селските райони.

Според анализ на Министерството на земеделието и храните към днешна дата ръководството на Агенцията има повече дни в Бургас като командировки, казва Найденов. На това премиерът отговаря с типичното си чувство за хумор: "Особено лятно време съм убеден, че ръководството на агенцията много често се командирова не само в Бургас, но и в Созопол най-вероятно, и в Приморско също така, сигурно и в Слънчев бряг – риби много по това време на годината. Така че, ясно".

Новината, че част от административните структури ще бъдат преместени извън София, съобщи самият премиер през април. Тогава той обясни, че разместването е в рамките на пилотен проект, който планира седем агенции да излязат от София и да бъдат настанени в други части на България. Децентрализацията трябва да се извърши в рамките на 4-5 години. Процесът трябва да започне с намиране на подходящи сгради, които да могат да се ремонтират с малко средства, като ще бъдат наемани и жители от конкретните райони. Впоследствие вицепремиерът Симеон Дянков разясни, че ще има няколко вълни на преместване на структури, като първата ще бъде в рамките на настоящия мандат на правителството, а останалите - след това, тъй като ГЕРБ имат намерение да управляват дълго. Противниците на идеята изтъкнаха аргумент, че не е изчислено колко точно ще струва на държавата местенето на отделните ведомства. Дянков контрира с изказването, че  това е „смехотворен въпрос", защото цената ще е минимална, особено ако се погледне от перспективата на дългосрочните ползи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....