Борисов: Нападението над Доган вероятно не е инсценировка 1

20.01.2013 | 14:02
по статията работи: Лили Бончева
Октай Енимехмедов бил близък до известен столичен наркоразпространител
<p>Бойко Борисов</p>

Желанието на един политик да бъде близо до хората, винаги носи рискове от подобни инциденти. Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод вчерашния опит за покушение срещу вече бившия председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган.

Според Борисов вероятно не става дума за инсценировка. Той обясни, че внимателно е прегледал записите и по реакцията на Ахмед Доган, в момента, в който е видял нападателя си, е разчел силна изненада. Борисов определи действията на Доган като бързи и адекватни, предаде БНТ.

Министър-председателят заяви, че не е съгласен, когато нападателят е български мюсюлманин да се търси етническа вражда.

"Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Каквито и да са му мотивите, това не е цивилизовано, не е правилно. Можеше да вземе микрофона и да каже каквото иска. Това е политическият плурализъм. Това е демокрацията”, категоричен беше Борисов.

Във връзка с обвиненията, че полицията не е свършила работата си, премиерът Бойко Борисов заяви, че не може по време на партийни мероприятия да има полиция вътре в самата зала. По думите му това би довело до изказвания за полицейщина. Поради този факт всеки партиен форум се организира от партиите и те сами се грижат за намирането на охрана.

Разбира се, когато има внезапност на едно нападение, реакцията на службите винаги е закъсняла. То винаги е по-напред от тях, обясни той.

Той потвърди, че не може да оправдае деянието, както и реакциите на длъжностните лица и на делегатите, които нападнаха Енимехмедов.

Чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров и колегата от Националната служба за охрана (НСО), който се опитваше да го предпази, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът призова всички страни да са по-умерени, защото първите изказвания на Лютви Местан след инцидента, както и тези на Казак, са провокирали омраза.

Нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов е бил близък до известния столичен наркоразпространител Христо Ширев, съобщи от своя страна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Агенция "Фокус”.

По думите на Цветанов Енимехмедов, който насочи пистолет към главата на лидера на ДПС, определя Ширев като свой близък приятел, Двамата има обща снимка.

Според психолозите арестуваният обяснил, че допреди две години е бил част от криминален контингент, а поведението му било агресивно. Нападателят е бил замесен в разпространение на наркотици, подчерта вицепремиерът.

Октай Енимехмедов е признал пред психолози, че е употребявал кокаин. Преди две години той решил, че е време да види какво се случва с политическия живот в страната и изявил желание да се включи в него.

Цветанов смята, че причината за атаката срещу Ахмед Доган е разводът на родителите на Енихмехмедов. Това довело до натрупване на агресия и желание за себеизява. Нападателят е признал още, че е симпатизирал на ДПС, като дори е гласувал за партията.

Всички записи от Осмата национална конференция на ДПС се преглеждат в момента, а след направения анализ ще бъде изяснено дали служителите на НСО са били адекватни, заяви още министърът на вътрешните работи.

По думите му коментар за действията на НСО на този етап би бил некоректен от страна на Министерството на вътрешните работи.

Цветанов отново подчерта, че задачата на СДВР е била да охранява външния периметър по време на събитието, докато вътрешният пропусквателен режим е бил поверен на НСО. По-късно се оказа, че с последния е трябвало да се заеме охранителната фирма, с която ДПС е в договорни отношения.

НСО има отношение единствено към лицето, което охранява, а това е Ахмед Доган, обясни Цветан Цветанов. Той повтори думите на премиера Бойко Борисов, според който наличието на полицаи на подобен политически форум би означавал обвинения в полицейщина.

Според вицепремиера служителите на НСО са можели да предприемат действия, които да завършат фатално за Октай Енимехмедов, който нападна Ахмед Доган. Служителите на реда обаче са запазили самообладание. Министърът на вътрешните работи припомни и собствения си опит от преди няколко месеца, когато мъж насочи пистолет срещу автомобила му.

Според него вчерашното нападение доказва, че през всичките тези години на политически живот в България, в не малката си част политическите партии или част от лидерите на тези партии са създавали формирането на подобна агресия у някои от техните симпатизанти.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов пък обясни, че е назначена фототехническа експертиза, а заключението от нея ще е готово още днес (20 януари). По думите му едва след като това се случи, ще бъдат повдигнати обвинения към всички, които са нападнали Октай Енимехмедов.

Ахмед Доган също ще бъде разпитан от прокуратурата.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

DALI PETKOVA 20.01.2013 | 15:58
Както и да се нарича станалото - атентат, терористичен акт или нападение, станалота не е сред разбиранията на света за декокрация и цивилизация. Но каквото повикало, това се обадило. Не можеш да вадиш пистолет, та макар и в последствие с него не можеш да убиеш противника си, както и неможе тълпата да раздава правосъдие. Ами ако този човек е жива бомба? Смятам, че охраната трябваше светкавично да реагира, да го закопчее с белезници и да го отведе от залата.Делигатите бяха гладни хиени и постъпката им беше толкова цивилизована, колкото и на нападателя. И все пак, не вярвам, че това е нападател, тъгнал с газов пистолет със сигнални патрони да прави преврат и да убива ! Има нещо гнило в Дания, но други трябва да стигнат до него.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....