До края на годината се очаква шест вида луканки и още толкова филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер в Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от информация на в. "Стандарт", който се позовава на Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти".
След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат луканките "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционните за България обикновена кайзерована пастърма, както и филе "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица". Ако има други компании, които искат да правят тези продукти, те ще трябва да минат през сериозна пресявка и да докажат, че произвеждат точно по рецептата, одобрена от ЕС.
Още преди официалното разрешение на Брюксел продуктите, произведени по старата рецепта, вече се появиха на пазара. Тяхната премиера беше вчера на изложението "Месомания", което ще продължи до 10 ноември. Цената на патентованите продукти е с около 30% по-висока от тази на обикновените.
За този вид сертификация се говори още от есента на 2009 г. Тогава стана ясно, че в означените със знака на сдружението "Традиционни сурово-сушени месни продукти", а по-късно - с логото на Евросъюза храни с традиционен характер, няма да могат да се влагат изкуствени добавки. Соята и синтетичните подобрители ще са абсолютно забранени. Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Ще има ограичение за количеството сол, а допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион.
Сдружението беше учредно от 27 фирми във Варна по време на честването на 15-ата годишнина от създаването на Асоциацията на месопреработвателите в България. Целта му е да защитава пред Брюксел старите рецептури в производството на колбаси.
В началото на 2012 г. Европейската комисия съобщи, че е регистрирала наименованието "Горнооряховски суджук" (Gornooryahovski sudzhuk) в списъка на защитените географски указания. Това е първият отличен по този начин български селскостопански (земеделски) продукт. Списъкът съдържа около 1000 защитени географски указания, названия за произход, както и наименования на традиционни специалитети, пише БТА.