Новите цени и съмнителното качество доведоха до спад в продажбите на заводския хляб. Все повече хора си купуват домашни фурни от магазините за бяла техника. Така те могат да си пекат хляб без набухватели и оцветители само за 80 стотинки.
Всеки 20-и софиянец и всеки десети перничанин вече се е сдобил с домашна хлебопекарна, показа проверка на вестник "Стандарт". Продажбите на фурни, които от години се предлагат у нас, са скочили рязко тази зима, отчитат търговци на домакински уреди.
В Перник предвидливите в бранша веднага обявиха намаления и за 30 дни успяха да заредят и продадат по три нови пратки. Двойно се е увеличило търсенето само през декември. Бакалиите пък отчитат от 10 до 20% спад в продажбите на хляб.
Междувременно по-късно днес Браншовата камара на индустриалните производители на хляб в страната ще коментират и качеството на българския хляб. От организацията ще коментират колко струва реално производството на един хляб и как се формира цената му, информира bTV.
Също днес завършва проверката за качеството на диетичния хляб в страната, организирана от Министерството на здравеопазването. Инспекторите изследват диетичните продукти за съдържанието за
изкуствени оцветители, количеството на сол и захар, наличие на пепел и други.
При нарушения производителите ще бъдат глобявани от 500 до 4000 лв.
Поводът за проверките са тестовете на асоциация "Активни потребители", при които е установено, че калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове в страната, не съответстват на реалното съдържание на продуктите в произвежданите хлябове.