Българите взимат по-големи кредити за ремонт и покупка на автомобил

10.05.2016 | 17:01
по статията работи: Десислава Маданска
Търсената сума при заемите за консолидация се повишава с 436 лв.
Българите взимат по-големи кредити за ремонт и покупка на автомобил
Снимка: Thinkstock/Guliver

Търсената сума при кредитиране за обединяване на задълженията се повишава в периода ноември 2015 – април 2016 г. Увеличението е с 436 лв. или 8,19% спрямо май – ноември 2015 г. Така средния размер на най-често търсената сума за консолидация достигна 5 761 лв. Броят на молбите за този финансов продукт също бележат ръст - със 7%. Това показва изследване на „БНП Париба Лични Финанси“.

Данните сочат, че е отчетен ръст от 13,86% на заявените средни суми на кредитите за ремонт на дома и от 13,15% за употребявани автомобили. Друга тенденция, която се откроява, е увеличението на броя на молбите, получени онлайн.

За какво търсят финансиране българите?

Най-често българите са искали кредит, за да финансират ремонт на дома, обединяване на задължения и пари в брой. Хората са кандидатствали и за кредити за покупка на употребявани коли, лечение, покупка на обзавеждане и др.

Експертите отчитат нарастващ интерес към кредитите за обединяване на задължения. Търсенето на този продукт е нараснал със 7% в сравнение с периода май – ноември 2015 г.  

В същото време е отчетен спад от 7% на молбите за потребителски кредит за ремонт на дома.

Търсената средна сума за ремонт е 4 618 лв.

Българите кандидатстват за кредити за ремонт на дома на средна стойност 4 618 лв., което е ръст от 562 лв. или 13,86% в сравнение с периода май – ноември 2015 г. Наблюдава се ръст от 8,19% и на търсената средна сума при кредитите за обединяване на задължения. В новото издание на обзора тя е 5 761 лв., докато в предишното беше 5 325 лв.

Нарасна и търсената средна сума при кредитите за покупка на употребяван автомобил. Увеличението е с 13,15% до 5 404 лв. Слаб спад от 1,1% се наблюдава при молбите за пари в брой. В периода ноември 2015 г. – април 2016 г. те бяха със среден размер 3 168 лв.

Младите българи търсят иновативни канали за кандидатстване

Според данните в периода ноември 2015 г. – април 2016 г. броят на онлайн молбите за потребителски кредит нарасва със 7%. Това показва, че все повече клиенти се възползват от удобството на този иновативен канал за кандидатстване.

Най-активни при кандидатстването през интернет са хората на възраст 20-39 години. Те са подали близо 70% от онлайн запитванията. Ръстът на интернет като канал за кандидатстване е за сметка на представителните офиси, където беше отчетен спад от 7% на броя на молбите.

В София предпочитат потребителски кредити, а в Пловдив – за стоки на изплащане

Обзорът очертава и някои регионални различия в търсенето на потребителски кредити. Например, хората в София и Варна по-често кандидатстват за финансиране на проекти и по-рядко за покупка на стоки на изплащане. Цифрите показват, че в столицата са получени 22,7% от молбите за потребителски кредит и 17% от тези за финансиране на стоки. За Варна показателите са съответно 6,6% и 6,3%.

В същото време в регионите Пловдив и Русе клиентите по-често кандидатстват за покупка на стоки на изплащане, отколкото за потребителски кредит. В Пловдив са отчетени 10,6% от молбите, подадени в магазините на търговските партньори на компанията и 9,7% от заявленията за потребителски кредит. В Русе са получени 3,3% от запитванията за покупка на стоки на изплащане и 2,5% от тези за потребителски кредит.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...