България е готова с изискванията си по проекта "Набуко"

09.10.2012 | 09:14
по статията работи: Елица Елефтерова
Борисов потвърди ангажимента и подкрепата на България за своевременното реализиране на този стратегически проект
България е готова с изискванията си по проекта "Набуко"

"Ако искате нашият проект - интерконекторна връзка между България и Турция, да бъде част от първи етап "Набуко”, комитетът може да подкрепи финансово страната ни. Ако обаче не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди, преди 2018 г., с инвестиция в размер на около 100 млн. лв. от "Булгартрансгаз”.

Това коментира премиерът Борисов на срещата на високо ниво, организирана от Комисията "Набуко”. Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев са на двудневно работно посещение във Виена.

"Искаме реална диверсификация. "Набуко" е жизненоважен за представените днес тук страни, той е проект, чиито измерения имат не само регионално, но и общоевропейско значение. Той е един от водещите проекти на "Южния газов коридор”, който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа, като цяло”, подчерта премиерът.

Борисов потвърди ангажимента и подкрепата на България за своевременното реализиране на този стратегически проект. "Изпълнили сме всички критерии по "Набуко”, като сме ратифицирали Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето на газопровода”, обясни Борисов.

България очаква реални действия за реализиране на проекта преди 2018 година. Според премиера страната ни работи активно за изграждане на реверсивна междусистемна връзка с Турция, на интерконектор с Гърция, а с Румъния проектът вече е в процес на строителство.

Не е на последно място газопроводът "Южен поток", който ще диверсифицира маршрута за доставка на природен газ от Русия. Борисов изтъкна, че отделяме специално внимание и на търсенето на природен газ в българския шелф на Черно море.

"През 2014 г. по програма "Набуко" трябва вече да тече газ, към днешна дата нямаме финансиране, нямаме реализиран проект. Както казва европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, за 3 години работа, има само 4 години закъснение”, каза Борисов.

По време на днешната среща беше приета декларация на министрите за подкрепа на "Набуко”. Декларацията е политически израз на подкрепа на проекта пред производителите на природен газ, потребителите и финансовите институции.

Документът Ппотвърждава политическата подкрепа за проект "Набуко-запад", по който ще се пренася газ до Баумгартен (Австрия), като същевременно се повишава сигурността на доставките за България, Румъния и Унгария, като се използва правната рамка на подписаното, ратифицирано и действащо Междуправителствено споразумение и подписаните към него Споразумения за подкрепа на проекта.

Компаниите, участващи в продължаващите търговски преговори между консорциум "Шах Дениз” и международна компания "Набуко”, се приканват да намерят взаимно изгодно решение, което ще даде възможност и на двата проекта – "Набуко-запад” и "Шах Дениз”, да продължат. С подписания документ се окуражава потенциалното присъединяване на членове на консорциума "Шах Дениз” към международна компания "Набуко” с цел разширяване основата на проекта.

Отчита се помощта на националните регулаторни органи на държавите, през чиито територии ще преминава трасето на газопровода "Набуко-запад” и на Европейската комисия за концепцията за "едно гише” (One-Stop-Shop Shipper Access), като се очаква подновяване на необходимите разрешителни в бъдеще, за да може да се осъществи диверсификация на газовите доставки през тръбопровода, както е планирано, информират от правителствената пресслужб.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 28.07   1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия,...