България и ЕК с общи усилия за пускане на парите по "Регионално развитие"

20.06.2014 | 10:55
по статията работи: Мария Добчева
По думите на ЕК приложената процедура спрямо страната е стандартна
България и ЕК с общи усилия за пускане на парите по "Регионално развитие"

Възможно най-бързо ще бъдат предприети дейстивия заедно с Европейската комисияи по възстановяване на временно спрените плащания към България по ос 1 и 3 на Оперативна програма "'Регионално развитие''(OПРР) 2007 – 2013 г. Това стана ясно по време на срещата министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева с генералния директор на Главна дирекция "Регионална и градска политика" в Европейската комисия (ЕК) Валтер Дефа.

На нея бяха обсъдени проблемите с временно спрените плащания по някои проекти от програмата. Терзиева представи българската позиция и възраженията по по-голямата част от забележките, коментирани в писмото на ЕК в началото на този месец.

Министърът запозна също така европейската институция със спешните мерките, които страна предприе, след като ЕК отправи забележките си. По време на разговора Терзиева заяви, че България още не е получила одитния доклад, като това противоречи на изискването заложено в Регламент 1083/2006. Липсата на одитен доклад затруднява и българското правителство и одитния орган да работят по конкретно зададени проблеми. По същата причина процедурата, свързана с доклада, още на е започнала. В момента са предприети действия само по констатациите в писмото.

ЕК увери България, че страната ни скоро ще получи одитния доклад и тогава ще може да изрази своите възражения. Дефа обясни, че приложената спрямо страната ни процедура е стандартна. По думите му миналата година на 16 страни членки са били прекъснати плащанията по оперативни програми по същия начин. ЕК изрази готовност при нужда да предостави на Управляващия орган помощ и обучения от страна на Европейската комисия.

Терзиева обясни, че целта на страната и ЕК е да се избегнат нередности и да има прозрачност при усвояването на средствата по програмата. Тя съобщи, че системата за за управление и контрол на оперативна програма на България работи ефективно.По думите на министъра системни грешки не се допускат, а ако има то те са единични и Европейската комисия няма основание за притеснения. Управляващият орган прави допълнителни подобрения по т.нар. контролни листа, провеждат се и допълнителни обучения на бенефициентите.

Терзиева заяви, че оптимистичният срок временно спрените плащания по програмата да бъдат възстановени е септември месец. Тя допълни, че към настоящия момент плащанията към бенефициентите продължават. Терзиева изрази желание всички неяснотии да бъдат изчистени и по-скоро паричните средства да бъдат отново пуснати.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.12   1557 г. – В Единбург, Шотландия е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на Презвитерианската църква. 1586 г. – В Англия...