Нарушенията в проектите по ОП "Регионално развитие" са за периода 2010 - 2013 г.

04.06.2014 | 10:05
по статията работи: Мина Стойчева
Предварителен одитен доклад все още не е изпратен
Нарушенията в проектите по ОП "Регионално развитие" са за периода 2010 - 2013 г.

Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия временно преустанови плащанията по приоритетни оси 1 и 3 на Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР). Причина за предприетата стъпка е одитна проверка на проекти по програмата, влезли в действие между 2010 и 2013 г., предаде INews. Размерът на плащанията възлиза на 90 млн. евро.

От европейската главна дирекция е било изпратено писмо до Управляващия орган на оперативната програма, но предварителен одитен доклад все още не е представен. След отида, направен от представители на дирекцията, са установени нарушения в няколко процедури за възлагане на обществени поръчки. Към възложителите влизат общините Бургас и Асеновград, Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София, както и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Българските органи са подали междинни искания за средства в началото на април и в края на май месец. Европейскито финансиране е по приоритетните оси 1 и 3, които са свързани съответно с "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма". Изплащането на сумите по останалите приоритетни оси от програмата продължава.

Съгласно писмото, за да бъдат процедирани цитираните плащания, е необходимо:

• да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни оси 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма";

• подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки;

• изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по отношение на процедурите за обществени поръчки.

Във връзка с дадените препоръки Управляващият орган на ОПРР стартира подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки, по договори, финансирани от приоритетни оси 1 и 3.

Работи се и по допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започна преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.12   1557 г. – В Единбург, Шотландия е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на Презвитерианската църква. 1586 г. – В Англия...