България и Монголия облекчават визовия режим

23.12.2010 | 12:36
по статията работи:
Българските и монголските граждани, притежаващи валидни паспорти, ще имат право да влизат и преминават транзит през територията на другата държава без виза, както и временно да пребивават там за срок от не повече от 90 дни от деня на влизането си, в рамки
България и Монголия облекчават визовия режим

Министерският съвет одобри проект на междуправителствено споразумение с Монголия за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Документът предвижда българските и монголските граждани, притежаващи валидни дипломатически или служебни паспорти, да имат право да влизат и преминават транзит през територията на другата държава без виза, както и временно да пребивават там за срок от не повече от 90 дни от деня на влизането си, в рамките на всеки 6 месеца. В случай, че те са служители в съответните дипломатически и консулски представителства или в постоянните представителства на своята държава към международни организации на територията на другата държава, безвизовият режим обхваща целия срок на тяхната акредитация, уточнява пресслужбата на кабинета.

Аналогични права се предоставят и на членовете на семействата им, които живеят заедно с тях по време на официалното им пребиваване и притежават валидни дипломатически или служебни паспорти.

Проектът на споразумение съдържа и разпоредби, регламентиращи възможността за спиране на действието му по причини, свързани с обществения ред, националната сигурност или общественото здраве, за отказ на влизането или прекратяване на пребиваването на лица, които се считат за нежелани, за обмен на образци от действащите в момента дипломатически или служебни паспорти, както и разпоредби, уреждащи хипотезата на загубени или повредени документи. Включени са също обичайните клаузи за спазване на законодателството на приемащата държава, за влизане в сила и прекратяване действието на споразумението, както и за разрешаване на възникнали спорове и разногласия по прилагането му.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....