България не е поемала финансови ангажименти за "Южен поток"

12.11.2012 | 08:54
по статията работи: Петър Чернев
Според министър Добрев и шефа на енергийния холдинг по проекта няма нищо скрито
България не е поемала финансови ангажименти за "Южен поток"

"Няма нови параметри, с изключение на технически изисквания – дължина на тръбата, колко цола да е…". Това поясни тази сутрин в ефира на "Нова телевизия" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той е категоричен, че няма нито един параметър, който да е съобщил пред обществото и НС.

"Няма нищо скрито. Със сигурност българският интерес е защитен", твърди Добрев. Той припомни, че миналата сряда е запознавал и правителството, и парламента с договора.

През 2010 г. е била създадена компанията "Южен поток България", в която акционери са Българският енергиен холдинг и "Газпром". Те имат равно участие. При подписването на споразумението е било договорено, че тръбата ще се финансира със 70% привлечено и 30% собствено финансиране.

По този повод министър Добрев коментира, че сметките на проектаните показват, че тръбата ще струва 3,3 млрд. евро (30% от проекта прави около 1 млрд. евро). Тъй като Русия и България имат равни дялове в "Южен поток България", това означава, че страната ни трябва да инвестира около 500 млн. евро в проекта. Според Добрев България не разполага с тези пари.

Държавата и БЕХ не са поемали никакви ангажименти по финансирането на проекта. Финансирането ще бъде на 100% проектно финансиране и БЕХ няма да дава "живи" пари. "Срокът на експлоатация на тръбата е 25 години, а жизненият цикъл  - 40 години. Съоръженията ще бъдат собственост на "Южен поток България", в която имаме по равен дял от 50 %". Това съобщи вчера в ефира на БНР изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

По темата за постигнатите договорености с Русия за газопровода "Южен поток", той каза, че нищо не е скрито от обществото. "Всичко, което можеше да бъде казано преди подписването на договора на 15 ноември, е казано", заяви Андонов в предаването "Неделя 150".

Помолен да коментира реакцията на президента Росен Плевнелиев, който каза, че няма достатъчно информация за "Южен поток", той отговори: "Не мога да коментирам реакцията на президента. Не знам с каква информация той разполага. Никой не е водил тайни преговори. Българските интереси са достатъчно добре защитени. Всичко е прозрачно".

Междувременно в. "Стандарт" съобщи, че премиерът Бойко Борисов е получил покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток".

Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море. Оттам ще тръгва тръбата, която след като мине по дъното, ще излезе край Варна. Официалната покана от руснаците е и до ресорния министър Делян Добрев, както и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. Очаква се Владимир Путин да събере на копката държавните ръководители на всички страни, които участват в проекта. Засега обаче не е ясно дали Борисов ще уважи церемонията. В програмата му до края на годината няма планувано посещение в Русия, заявиха правителствени източници. 

Очаква се на 15 ноември в страната ни да пристигнат шефовете на "Газпром" за взимането на окончателното решение за строежа на "Южен поток" у нас. Тогава ще бъде подписан и новият договор за доставка на руски газ.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...