България потвърди, че „Южен поток“ съответства на европейските закони

25.06.2014 | 18:00
по статията работи: Мина Стойчева
Кабинетът одобри позицията на страната ни за спирането на газопровода
България потвърди, че „Южен поток“ съответства на европейските закони

България потвърди, че няма нарушения на европейското законодателство по проекта "Южен поток". Това се казва в позицията на страната ни по казуса одобрена днес (25 юни) от Министерски съвет. До Брюксел ще бъдат изпратени отговорите на поставените от Европейската комисия въпроси по отношение на газопровода, които бяха причина за неговото спиране. 

Припомняме, че в началото на месеца европейската институция поиска спиране на работата по проекта и обяви, че е започнала наказателна процедура срещу България заради газопровода. Тогава бяха посочени две основни причини, свързани с нарушаване на законодателството на Европейския съюз.

Първата от тях се отнася до възлагането на всички дейности по проекта на компанията „Южен поток – България“. Според институцията дружеството е избрано да проектира, да финансира, да строи и да управлява газопровода, без съответната прозрачна процедури, която да гарантира спазването на принципите на конкуренцията.

Втората причина се отнася до ограничаване на бъдещото включване на други компании по проекта. При последващите договори за изпълнение, вероятността фирми от България и Русия да се ползват с преференции в процедурата за избор на изпълнител е голяма, смятат от Комисията.

В своята позиция страната ни заявява, че със сключеното през 2008 г. споразумение не се дават изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток-България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде нейна собственост.

Споменава се още, че компанията е била създадена в съответствие с националното и европейското законодателство. Заедно с това в позицията се посочва, че с договорите по проекта за газопровод не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...