България ще гласува "въздържал се" за независимостта на Палестина

29.11.2012 | 17:39
по статията работи: Петя Бързилска
Израел и САЩ ще гласуват "против" на Общото събрание на ООН
България ще гласува "въздържал се" за независимостта на Палестина

България ще гласува с „въздържал се” по резолюцията в Общото събрание на ООН, която променя статута на Палестина в организацията на Обединените нации. Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР) в публикувано изявление на министърът на външните работи Николай Младенов.

Днес стана ясно, че палестинската автономна власт е подала молба до Общото събрание на ООН, с което иска да получи признание като независима държава със статут на наблюдател в световната организация, каквато е и Ватикана.

Очаква се резолюцията, която ще промени статута на Палестина да премине лесно през гласуването сред 193-те държави, които са членки на Общото събрание, пише „Ройтерс“.

Израел, САЩ и няколко други страни планират да гласуват „против“, а нашата държава ще е една от държавите, които ще бъдат „въздържали се“.

Българската позиция се основава на внимателен анализ на проекто-резолюцията, както и на възможните последствия от приемането ѝ за възстановяване на Близкоизточния мирен процес, заявява Николай Младенов.

"Приятелството на България с Палестина и Израел не може да бъде делено. Затова решението на българското правителство е да се въздържи при гласуването на проекто-резолюцията, която цели да промени статута на Палестина в Общото събрание на ООН", заяви министър Николай Младенов на днешната си среща с посланиците на арабските държави, акредитирани в София, по повод предстоящия вот.

България последователно е подкрепяла легитимните искания на палестинския народ за свободно самоопределяне и призна Държавата Палестина още през 1988 г. Основната причина за решението в момента е убедеността ни, че предлаганата резолюция няма да промени към по-добро ситуацията между Израел и палестинците, особено в контекста на деликатната обстановка в региона, се казва в изявлението на въшният ни министър.

Според Младенов с приемането на резолюцията за промяна на статута в Общото събрание на ООН не се дават достатъчни гаранции за бързото възобновяване на директните преговори. От външно министерство са против едностранните действия от едната или другата страна, които водят до по-голямо капсулиране и изолация и ще затруднят мирния процес.

"Вярвам, че трайно решение на конфликта може да се намери само по пътя на преговорите. България ще продължи да развива активно традиционно приятелските си отношения както с палестинската, така и с израелската страна", заявява още Младенов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...