България ще се включи в единния банков надзор

13.12.2012 | 16:55
по статията работи: Евгени Бърдаров
Европейските лидери постигнаха обединение относно идеята за нужда от банков надзор във валутния съюз
България ще се включи в единния банков надзор

"България категорично иска да участва в единния банков надзор, но не подкрепя тази част от икономическата интеграция, касаеща данъчната система в страните членки на ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Преди него финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха споразумение за единен банков надзор.

Борисов уточни, че страната ни защитава тезата, че всяка държава - независимо дали е в еврозоната или извън нея, има правото на глас. Нещо повече - гласовете трябва да са равни като тежест, без значение дали става дума за Германия, Франция, Гърция, или която и да е друга страна.

България обаче строго опонира на еднаквата данъчна система в рамките на ЕС, като Борисов изрази надежда, че въвеждането на подобна мярка ще се отложи във времето с поне още 10-15 години.

"Стъпка по стъпка Европейският съюз преодолява кризата", каза френският финансов министър Пиер Московиси по повод постигнатото споразумение за банков надзор между финансовите министри от еврозоната. Той допълни, че това са много добри новини и сигнал към останалия свят, че може да се има доверие на Европа, информира БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства съгласието относно "законодателната рамка и характеристиките за общ надзорен механизъм". Тя каза, че основните изисквания на Германия са изпълнени, предаде "Би Би Си".

Други двама финансови министри също коментираха. Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви подкрепата си за създаването на банков съюз в еврозоната: „Винаги сме казвали, че еврозоната има нужда да създаде банков съюз, за да помогне за разрешаване на проблемите и имаме договореност за създаването на този банков съюз. Но също така искахме да сме сигурни, че единният пазар ще бъде защитен, че интересите на страните, които няма да се присъединят към банковия съюз, като Великобритания, ще са защитени“.

Подобни тържествуващи слова дойдоха и от Васос Шиарли, финансов министър на Кипър. Той определи сключеното споразумение като "коледен подарък" и посочи, че е изпълнена една от целите на кипърското председателство на Съвета на Европейския съюз, което приключва в края на тази година.

Тази сутрин, след 14-часово обсъждане, финансовите министрите от еврозоната се договориха банките, които имат размер на активите си над 30 млрд. евро (над 200 банки) да бъдат поставени под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ). Финансовата институция също така ще има правомощието да закрива банките, които не спазват общите правила. Новост ще бъде и възможността спасителните фондове на еврозоната да бъдат използвани в помощ на банкови институции в криза.

Няма яснота обаче какви са перспективите за страните, които засега са извън еврозоната - в това число и България. Предвижда се те да могат да се присъединят доброволно към общия надзор, но все още не е предложена формула как освен равни задължения, те да имат и равни права.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....