Българска фондова борса-София променя името си

19.06.2018 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Общото събрание на Българска фондова борса-София реши да промени името, като премахне думата „София" от названието на институцията. Тя вече ще се нарича Българска фондова борса АД
Българска фондова борса-София променя името си
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Българска фондова борса-София реши да промени името, като премахне думата „София" от названието на институцията. Тя вече ще се нарича Българска фондова борса АД. „Считаме, че по този начин името напълно отразява дългогодишния статус на Българска фондова борса като единствен национален оператор на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти.", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Акционерите на БФБ одобриха промяната на представителя на държавата в Съвета на директорите. Държавният експерт Христина Пендичева от Министерство на финансите заменя заместник-министъра на финансите Маринела Петрова в Борда на дружеството.

Пендичева работи в дирекция „Регулация на финансовите пазари" в Министерство на финансите вече близо седем години. В това си качество тя участва в изготвянето на инструкции и позиции за Комитета по финансови услуги, Икономическия и финансов комитет, ЕКОФИН, КОРЕПЕР във връзка с обсъждането на актове на ЕС. Преди да постъпи в Министерство на финансите, Христина Пендичева заема експертни позиции в ING Пенсионноосигурително дружество и ING Животозастраховане, както и в Комисия за финансов надзор. Мандатът й е за следващите две години.

На редовното си заседание, акционерите на БФБ приеха също докладите на Съвета на директорите за дейността на дружеството и политиката за прилагане на възнагражденията на членовете на СД; освободиха от отговорност членовете на СД за дейността по управление на дружеството през 2017 г.; приеха отчета на Директора за връзки с инвеститорите; одобриха доклада на регистрирания одитор за извършената проверка на годишния финансов очет за 2017 г. и заверения финансов очет за изминалата година; приеха одитирания годишен консолидиран финансов отчет, годишния консолидиран доклад на СД за дейността и доклада на регистрирания одитор за проверка и заверка на консолидирания очет на групата за 2017 г. Общото събрание реши също половината от нетната печалба на БФБ за 2017 г. или 103 116.57 лв. да се разпредели като дивидент, а остатъка да се отнесе за допълнителни резерви; прие промени в устава; прие годишния отчет на Одитния комитет за 2017 г. и избра регистриран одитор, който да извърши одит и заверка на годишния финансов очет на дружеството за 2018 г.

БФБ е първото публично дружество в страната, което провежда Общото си събрание и по електронен път - чрез иновационната електронна платформа за общи събрания ЕПОС на Централен депозитар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 12.01   475 г. – Флавий Василиск става император на Византийската империя. 1528 г. – Густав I е коронован за крал на Швеция. 1884 г. – Съставено е деветото...