Бюджетният дефицит продължава да нараства, но с по-бавни темпове

08.09.2009 | 13:29
по статията работи: econ.bg
Обезщетенията за безработица и временна нетрудоспособност се увеличават по-бързо от разчетеното, показват данните на МФ
Бюджетният дефицит продължава да нараства, но с по-бавни темпове

За първите осем месеца на годината, с натрупвания, дефицитът по държавния бюджет се повишава до приблизително 490 млн. лева. През август обаче вече има забавяне на темпа, показват първоначалните разчети на Министерството на финансите. Това стана ясно по време на специална пресконференция, посветена на изпълнението на държавния бюджет към август.

През миналия месец балансът на бюджета отново е отрицателен, но достига 105 млн. лева. През юли дефицитът беше в размер на 554,3 млн. лева, обяви зам.министърът на финансите Владислав Горанов. „Запазва се размерът на фискалния резерв - към 31 август той е 7,7 млрд. лева", допълни той.

Приходите в бюджета към август са 16,7 млрд. лева или 81% от разчета за този период. Изпълнението на приходната част от началото на годината е на 51%, допълни зам.-министърът.

Разходната част се изпълнява по-лесно - към август разходите на държавата са 17,1 млрд. лева или 56,3% от годишния разчет.

Пенсионните плащания се запазват по план. Обезщетенията за безработица и временна нетрудоспособност (болничните) обаче се увеличават с изпреварващи темпове, докладва още Горанов. Той уточни, че няма начин обезщетенията за безработица да се изплащат от фискалния резерв, въпреки тежкото състояние на бюджета на Държавното осигуряване. Ще се правят допълнителни вноски от държавния бюджет, допълниха от Министерството на финансите.

Продължаваме да работим усилено за балансиране на бюджета в края на годината", изтъкна и финансовият министър Симеон Дянков. Той допълни, че това ще бъде добре не само за текущата 2009 година, но и за следващата година. „2010 година ще бъде още по-тежка от тази", предупреди Дянков. Ще е необходима по-сериозна работа. Той обясни, че е възможна още по-голяма оптимизация на разходите, както и по-добра събираемост на приходите.

Едно от перата може да бъдат дивидентите от държавните предприятия. Има компании, които не са си платили вноските за 2007 година, а какво остава за 2008 или 2009 година", заяви министърът, но без да уточнява за кои държавни предприятия става въпрос. Припомняме ви, че по закон държавните компании трябва да внасят в държавния бюджет половината от печалбата си, след отделянето на задължителните резерви.

На 10 септември у нас ще се проведе мисия на Международния валутен фонд и експерти от Европейската комисия, стана ясно още по време на прескоференцията. Ние поканихме институциите, като идеята ни е да ги информираме какво сме постигнали досега и какво смятаме да правим. Извън тези теми няма да разговаряме, допълни още Дянков. Разговорите с представителите на МВФ ще води зам. министър Ана Михайлова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...