Бюджетното салдо е на плюс за първи път от април 2014 г.

26.03.2015 | 13:00
по статията работи: econ.bg
През януари приходите в хазната са отчели ръст от 19,3% при спад на разходите от 1,3%
Бюджетното салдо е на плюс за първи път от април 2014 г.
Снимка: Sxc.hu

В началото на 2015 г. бюджетното салдо у нас е на плюс за първи път от април 2014 г. насам. Към януари то е положително в размер на 69,1 млн. евро. Причина за положителния резултат е увеличението на приходите в хазната с 19,3% при спад от 1,3% в разходите за разлика от първия месец на миналата година.

В същото време за разглеждания период е отчетено намаление от 8,9% по отношение на кредитирането на фирми и граждани. То е достигнало размер от 49 млрд. лв. за януари, показват данните в месечния икономически коментар на „Райфайзенбанк“.

За разлика от кредитирането обаче в началото на настоящата година е регистрирано увеличение на депозитите. Влоговете в банки у нас са нараснали с 2,6% или с 1,4 млрд. лв. до 53,5 млрд. лв. на годишна база. Тези на домакинствата са отчели ръст от 3,1 на сто до 38,2 млрд. лв., а тези на нефинансовите предприятия - от 1,3% до 15,3 млрд. лв.

Според данните в обзора с емитирането на външен дълг от 3,1 млрд. евро през миналата седмица правителството е използвало близо целия лимит за нов външен заем, заложен в държавния бюджет за 2015 г. „В тази връзка, ново емитиране по програмата може да се очаква евентуално през следващата 2016 г.“, посочват анализатори.

Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2014 г. показват нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) за миналата година в размер на 1,7%. Този ръст е над очакваното и е значително над този за 2013 г., който се равнява на 1,1%.

„С основен принос за положителната динамика на БВП беше вътрешното търсене, докато външното търсене повлия по-умерено“, обяснява икономическият анализатор на Емил Калчев.

Експертът смята, че принос за увеличаването на вътрешното търсене има крайното потребление, както и брутното капиталообразуване. Той допълва, че вносът е оказал влияние в обратна посока.

„От страна на предлагането, за пръв път от 2009 г. насам и трите сектора на икономиката имат положителен принос за ръста на БВП. От тях най-солиден беше приносът на услугите (с 0,7 процентни пункта), следвани от индустрията (с 0,5 процентни пункта) и селското стопанство (0,2 процентни пункта)“, завършва Калчев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net