ВАС отмени решение, което прекратява делото за застрояване на община Царево

04.10.2012 | 12:37
по статията работи: Петя Бързилска
Общият устройствен план на Царево е обжалван от Коалицията "За да остане природа в България" през 2008 г.
ВАС отмени решение, което прекратява делото за застрояване на община Царево
Снимка: Булфото

Четиригодишното дело срещу плана за застрояване на община Царево продължава своя път в съда, след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени определение на съда отпреди месец, с което делото бе прекратено. Тогавашното решение беше взето в нарушение на българското и международното природозащитно законодателство, информират от природозащитната организация WWF.

Общият устройствен план на Царево бе обжалван в съда от Коалицията "За да остане природа в България" през 2008 г., за да не се допусне застрояването на хиляди декари по южното Черноморие, преобладаваща част от които се намират в природен парк "Странджа".

През 2008 г. еколози протестираха срещу промяната на общия градоустройствен план на град Царево, общ.Бургас, с който се разрешава застрояването на още площи около града. През 2009 г., министърът на околната среда и водите госпожа Нона Караджова отмени становището по екологичната оценка на плана, като несъвместимо с изискванията за опазване на Природен парк "Странджа" и защитените зони от Натура 2000 в община Царево.

С настоящето си определение, съдът прекратява порочната съдебна практика, съгласно която до сега природозащитните организации нямаха право да обжалват устройствени планове, приети в нарушение на екологичното законодателство.

Липсата на качествени обществени консултации и забраната за обжалване на устройствени планове в Закона за устройство на територията, които доведоха до хаотичното презастрояване на Черноморието и планините ни, бе причина за завеждането на дело в Комитета за прилагане на Орхуската конвенция за участието на обществеността и достъп до правосъдие по въпроси, свързани с опазването на околната среда, обясняват от организацията.

Въпреки че окончателното решение на комитета по случая все още не е оповестено, ВАС се позовава пряко на Орхуската конвенция и на съдебната практика на Съда на Европейските общности в Люксембург относно обжалваемостта на устройствени планове от страна на граждански организации.

От Коалицията "За да остане природа в България" призовават министъра на регионалното развитие и благоустройството госпожа Лиляна Павлова да отмени заповедта за одобрението на общия устройствен план на Царево, с което да се прекрати безкрайното протакане на делото в съда и чрез нова процедура по разработването на екологична оценка и устройствен план да се гарантира устойчивото развитие на община Царево и опазването на Природен парк "Странджа".

Припомняме, че през април тази година започна принудителното събаряне на постройките във вилното селище "Златна Перла". Селището се намира в община Царево. През март 2009 г. Върховният административен съд (ВАС) реши и последните три дела по строежа на комплекса "Златна перла" на фирма "Краш 2000". Две години по-рано регионалната дирекция по национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас запечата ваканционното селище след подаден сигнал, че строителството там продължава.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...