ВАС потвърди санкции на КЗП за картел при продажбата на олио

08.10.2014 | 10:53
по статията работи: Георги Велев
Ощетените потребители могат да съдят компаниите
ВАС потвърди санкции на КЗП за картел при продажбата на олио

Върховният административен съд е потвърдил санкции за картел в цената на олиото, които бяха наложени от Комисията за защита на потребителите. От комисията са глобили производителя "Звезда" АД, Долна Митрополия, с 85,6 хил. лв., а търговеца "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - със 76,1 хил. лв. Санкциите са за картел, който нарушава конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио за крайно потребление чрез определяне на фиксирани и минимални цени за препродажба.

Проучването на КЗП преди година установи, че сключените между производителя и "КООП - Търговия и туризъм" дистрибуторски договори задължават дистрибуторите да се съобразяват с ценовата политика на "Звезда" и конкретно с препоръчителни цени, определени в ценовата листа.

Въпреки че клаузата е за "препоръчителни цени", тя реално задължава дистрибутора да се придържа към крайни продажни цени и отнема правото за свободно определяне на цената, смятат от КЗП. Дистрибуторът няма право да продава на трети лица стоките под размера на официално обявената ценова политика на "Звезда".

Освен това дистрибуторът няма право да продава на трети лица стоките под размера на официално обявената ценова политика на „Звезда“ АД. Съгласно тази клауза, „КООП Търговия и туризъм“ АД се съгласява да не продава закупената стока от „Звезда“ АД на цена под минималната, официално обявена от „Звезда“ АД. Ценовото ограничение се отнася и за предлаганите цени на поддистрибутори от страна на дистрибутора, който е длъжен да съгласува цените с представител на „Звезда“ АД.

В своето решение ВАС изцяло потвърждава констатациите на КЗП за наличие на съгласувана воля между двете ответни страни, с цел ограничаване свободата на дистрибуторите самостоятелно и независимо да взимат решения, касаещи ценовата им политика. Според съда е налице предварителен отказ от конкуренция, тъй като страните по договора заменят риска от осъществяването на ефективна конкуренция със знание, съгласие и контрол относно ценообразуването.

В момента всеки, който се чувства ощетен от това нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд. Тоест ощетените могат да осъдят двете страни за причинени вреди.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...