ВСС изслуша тримата кандидати за главен прокурор

10.12.2012 | 18:50
по статията работи: Лили Бончева
Имоти и тайни ложи бяха замесени в препитването
ВСС изслуша тримата кандидати за главен прокурор
Снимка: Sxc.hu

Днес комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша тримата кандидати за главен прокурор - Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева, предаде iNews.bg

И на тримата бяха зададени общи и конкретни въпроси, отнасящи се за всеки един от тях и семействата им, посочи председателят на комисията Ясен Тодоров. Той уточни, че въпреки изслушването до 13 декември все още може да се подават сигнали и въпросите към номинираните.

На 17 декември комисията ще излезе със становище дали кандидатите могат да заемат поста главен прокурор на България. По думите на Тодоров нито един от тримата – председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам. главният прокурор Галина Тонева и ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов, не е показал неубедителност на изслушването.

Първа от ВСС излезе Галина Тонева, която посочи пред медиите, че срещу нея няма постъпил нито един сигнал. Само въпрос от неправителствена организация, която попитала, какво мисли за членуването в тайни общества и други общи въпроси.

"Нямаше нищо, което да е притеснително за мен", заяви Тонева. Тя поясни, че на комисията е настояла да се обсъди ситуацията по делото САПАРД, тъй като там има образувано дисциплинарно производство срещу конкретен обвинител, а Тонева е представител на върховната прокуратура.

Не е имало нищо притеснително за Тонева и относно имотното ѝ състояние. Тя уточни, че има ипотечен кредит от 70 хиляди евро, за който изплаща по 1200 лева на месец.

Втори поред след изслушването пред етичната комисия излезе шефът на специализираната прокуратура Борислав Сарафов. Той посочи, че срещу него е имало проверка от страна на Върховната касационна прокуратура (ВКП) заради сигнал, подаден от свидетел по делото срещу братя Галеви.Той твърди, че Сарафов го е карал да лъжесвидетелства, но проверката не е установила нарушение от страна на обвинителя.

"Аз от доста време се боря срещу организираната престъпност и докато ние работим със средствата на закона, хората от другата страна разполагат с неограничен материал от възможности – те подкупват, заплашват, понякога може би дори убиват", коментира Борислав Сарафов.

Последен и най-напрегнат от тримата кандидати излезе председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, сочен за фаворит на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

Той заяви, че му пречи подкрепата на изпълнителната власт в лицето на двамата.

"Всяка подкрепа би следвало да радва един човек, но в конкретния случай подкрепата от изпълнителната власт води до етикета "любимец на ГЕРБ". Не е работа на вътрешния министър да хвали който и да било съдия, включително и мен", коментира Цацаров.

Той смята, че е бил обект на една доста целенасочена кампания от хора, които имат интерес процедурата за избор на главен прокурор да бъде спряна и въобще да не се проведе. Отказа обаче да назове конкретни имена.

Цацаров заяви, че не членува в тайна организация и отрече да е масон.

Какво още казаха тримата кандидати за обвинител номер 1 може да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...