Вариант 2 изтеглиха на втората задължителна матура

01.09.2009 | 08:42
по статията работи:
На днешния изпит се явяват над 11 хил. зрелостници. Предпочитан предмет остава географията
Вариант 2 изтеглиха на втората задължителна матура

Вариант 2 беше изтеглен за втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор от септемврийската сесия на матурите, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

За изпита предварително желание за участие са заявили 11 306 зрелостници, като най-много са подадените заявления по предмета "География и икономика" - 8059. По-малко зрелостници ще се явяват по чужд език - френски, испански и немски.

На сесията през септември се явяват зрелостниците, изкарали оценка "слаб 2" на матурите през май тази година, или които не са се явявали тогава на нея, припомня Българската телеграфна агенция. Зрелостниците, които не издържат двете задължителни матури, не могат да получат дипломите си за завършено средно образование.

Официалното обявяване на резултатите от матурите се очаква да стане преди крайния срок, който е 15 септември, тъй като броят на зрелостниците е малък, информира Dariknews.bg.

Все още няма резултати по проверката, която ведомството на Йорданка Фандъкова разпореди на звено "Образование" към Държавна агенция "Национална сигурност" относно процедурите по одобрението и разпространението на учебниците. 

За БГНЕС зам.-министърът на МОМН с ресор "средно образование" Милка Коджабашиева съобщи, че от тази година всички осмокласници от профилираните и професионалните специалности ще се обучават по учебни помагала, а не учебници.

Учениците, които изучават чужди езици пък, ще си купуват учебници, одобрени от преподавател. Учениците в 9 клас ще се обучават по старите учебници по действащия учебен план.

Коджабашиева смята, че принципно учебните помагала не се различават съществено от учебниците. Те са от същите авторски колективи и са структурирани по същия начин. За закупуването им родителите на учениците също ще трябва да се допитат до учителите. До всички регионални инспекторати и училища ще бъде изпратено писмо с информация за учебните пособия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...