Вдигат минималния осигурителен доход с 4,2%

23.09.2014 | 14:35
по статията работи: Мина Стойчева
Увеличението се отнася до браншовете, които не бяха договорени между работодатели и синдикати
Вдигат минималния осигурителен доход с 4,2%
Снимка: Sxc.hu

Минималният осигурителен доход (МОД) ще бъде увеличен с 4,2% от началото на новата 2015 г. и в браншовете, за които работодатели и синдикати не успяха да се договорят. Повишението ще е с размера, който е средният ръст на осигуровките за договорените 41 икономически дейности от общо 85, съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

„Дадохме достатъчно време, за да се договорят работодателите и синдикатите, включително за по-нисък процент на нарастване от 4.2 на сто. Има дори споразумения за запазване на МОД и за следващата година“, обясни министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

По неговите думи при договорените икономически дейности увеличението на МОД ще осигури допълнителни 36,2 млн. лв. във фондовете на Държавно обществено осигуряване (ДОО).

„При разпростиране на административното увеличение с 4.2% в браншовете без споразумения допълнителните средства за ДОО ще бъдат близо 50 млн. лева“, коментира още Христосков. Той допълни, че 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения МОД по икономически дейности.

„Няма изоставане при изплащането на социалните помощи“, каза още служебният министър. Според него помощите за август и септември са се изплатили по-рано от крайния срок за това в края на месеца.

„Известно изоставане, което вече е наваксано, заварихме в изплащането на средствата за медицински изделия и помощни средства“, коментира Христосков. Според отчетите на социалното министерство на 18 септември са изплатени 2.4 млн. лева за този вид помощ за месец юли. За август са изплатени 413 хил. лева. Останалата сума от 2.1 млн. лева ще се изплати до края на месеца, какъвто е нормативно определеният срок.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден, 20 юли   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....