Влиянието на различните социални мрежи по света

08.06.2014 | 15:45
по статията работи: Мария Стоянова
Какво знаем за българските потребители на Facebook
Влиянието на различните социални мрежи по света

Отдавна знаем, че за интернет не важат географските граници. При социалните мрежи обаче нещата стоят малко по-различно. Въпреки че Facebook никак не отстъпва мястото си по популярност, едва 10% от потребителите на базираната в САЩ мрежа са жители на страната. Вместо това сайтът разчита предимно на чуждестранен трафик. В Китай пък си имат собствена социална мрежа, която се използва само и единствено в страната, и въпреки това заема трето място в света по брой потребители.

Според създадената от италианския медиен експерт Винченцо Косенца световна карта на социалните мрежи именно сайтът на Марк Зукърбърг доминира в глобален мащаб. С общо 1,2 млрд. активни потребители месечно, от които 680 млн. използват Facebook на мобилни устройства, сайтът дава нови значения на тривиални думи като „приятелство“ и „харесвам“.

Откакто мрежата съществува чрез нея са създадени над 150 млрд. приятелства, дадени са 1,13 трилиона харесвания и са качени 250 млрд. снимки. Всяка минута във Facebook се споделят 1 млн. линка, изпращат се 2 млн. покани за приятелство и 3 млн. съобщения. Както споменахме близо 90% от потребителите на сайта не са жители на САЩ и Канда, a 29% от трафика идва от азиатски страни. Въпреки че е забранена в Китай обаче близо 95 млн. жители на страната ползват мрежата на Зукърбърг.

Други изненадващи факти от „Сърч Енжин Джърнъл“ сочат, че всяка сутрин 48% от хората на възраст между 18 и 34 години проверяват своя профил в сайта. 28% от тях го правят преди дори да са станали от леглото. 70% от потребителите пък са „приятели“ със своите родители в мрежата.


173766Световна карта на социалните мрежи, Източник: Alexa

Кой всъщност използва Facebook? В Световен мащаб 42% от използващите сайта са мъже. Около 75% от потребителите пък имат някакъв вид висше образование. 73% от тези в САЩ имат приходи над 75 000 долара.

В България най-голям е делът на хората между 25 и 34 години, които посещават сайта редовно—28,6%. След тях се нареждат тези между 18 и 24 години. Съотношението между мъже и жени у нас, които имат профил във Facebook, е почти равномерно – 49% от потребителите са мъже, а 51% са жени.

Топ индустриите у нас, или фирмите с най-много последователи, са от хранителния бранш, алкохолната индустрия, модата и електронната търговия, сочи статистиката на SocialBakers за България.

173769

Българските потребители на Facebook, Източник: SocialBakers

Що се отнася до Twitter, ситуацията е малко по-различна. Общият брой на активните потребители на микроблогинг платформата в света е над 228 млн. души месечно, което е много под броя хора, използващи Facebook.

Други изненадващи (и не толкова) статистики за Twitter са, че 85,3% от всички потребители публикуват в сайта по-малко от 1 път дневно. 21% от използващите мрежата пък не са поствали никога в нея. Както и при Facebook и тук повече жени ползват сайта, отколкото мъже – 53% на 47%.

Най-значим обаче се оказва фактът, че 5% от всички Twitter юзъри са отговорни за 95% от цялата активност в сайта, показва изследване на Sysomos. Това обаче се дължи на факта, че по-голямата част от хората, влизат в сайта, само за да четат информация, публикувана от други. Twitter също така не е толкова масов проект като Facebook и се използва главно от „ценители“, които казват смислени неща, събрани в 140 символа, докато в мрежата на Зукърбърг може да се намери всичко за всеки.

През последните години още един сайт се бори за вниманието на интернет потребителите. Става въпрос за често критикувания Google+. Активните потребители на мрежата са над 300 млн. месечно. Парадоксален се оказва обаче фактът, че Марк Зукърбърг има повече последователи в сайта, отколкото съоснователя на Google – Лари Пейдж.

Повечето потребители обаче не знаят, че Google+ всъщност има лимит на „приятелите“ – 5000. За разлика от другите социални мрежи тук повече мъже посещават сайта, отколкото жени – съотношението е 68% към 32%. Потребителите прекарват средно по 12 минути на ден в G+. По-голямата част от хората, ползващи сайта, са от технологични сфери – програмисти и разработчици, показват данни на SocialCoreMedia.

Китайската QZone може да се похвали с над 620 млн. потребители. Това я нарежда на трето място в света, въпреки че се използва само в азиатската страна.

Държавата е и един от най-големите ползватели на социални мрежи в света. Жителите на Китай прекарват средно по 19,8 часа онлайн седмично. Въпреки че редица други световни сайтове са забранени в страната, тя все още има голям принос към развитието им. Проучване на „Бизнес Инсайдър“ сочи, че китайските потребители, ползващи Google+ са 100 млн., Twitter – 80 млн., а YouTube – 60 млн.

173768Социалните мрежи в света, Източник: VinCos.it

Русия също е сред страните, които ползват отделна социална мрежа. вКонтакте (VKontakte) има над 100 млн. активни потребители, което през 2013 г. я нарежда на 23-то място в света по най-посещавани уебсайтове и на 8-мо място сред социалните мрежи според статистиката на Alexa. Това е и вторият най-посещаван сайт в Русия след търсачката Yandex. Потребителите на вКонтакте всъщност са повече на брой, отколкото тези на приложението за снимки Instagram.

И други сайтове за споделяне на информация, снимки, музика намират място сред най-предпочитаните от потребителите. Такива са например Instagram, Pinterest, Tumblr, LinkedIn, WhatsApp, WeChat и др. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...