Вложители в КТБ са се разпоредили с 1,7 млрд. лева

04.12.2014 | 19:00
по статията работи: Мария Стоянова
Близо половината от средствата по депозити в банката са вече при депозантите
Вложители в КТБ са се разпоредили с 1,7 млрд. лева

От Фонда за гарантиране на влоговете съобщиха, че до 16:00 часа днес вложителите в КТБ са се разпоредили с общо 1,70 млрд. лева. Броят на депозантите поискали достъп до средствата си днес е 25 000, става ясно от съобщението на сайта на Фонда. Сумата е близо половината от общо 3,7 млрд. лева по гарантирани депозити, които трябва да бъдат изплатени.

Днес е първият ден, в който вложителите в Корпоративна търговска банка могат да разполагат със средствата си след близо 6 месеца отказ за достъп до тях поради поставянето на финансовата институция под специален надзор.

Към 12:00 часа малко над 16 000 бяха вложителите, които са се разпоредили със средствата си, а потърсената сума беше в размер на 600 млн. лева, което показва, че за малко над четири часа изтеглените или потърсени средства по гарантирани депозити са се утроили.

По отношение на въпросите, свързани с коригирането на лични данни, подаването на възражения и за всички възникнали проблеми при изплащането, вложителите трябва да се обръщат към офисите на КТБ в страната. Ако вложител в периода на специалния надзор на КТБ е сменил своята лична карта, той трябва да отиде в офис на КТБ, където да бъде коригирана информацията за актуалните му лични данни, и с издадения документ да отиде в обслужващата банка, за да се разпореди с парите си. 

Фондът е помолил банките за несъществени грешки в идентифициращите документи на вложители, те да не бъдат връщани от банковите клонове. „Хората обаче трябва да разберат, че засилените мерки в банките са с оглед сигурността на средствата им и с цел предотвратяването на злоупотреби“, уточни по-рано днес Радослав Миленков, председател на Фонда.

При упълномощяване на лице за разпореждане с депозит се изисква в пълномощното да е изрично уточнено, че упълномощените лица могат да се разпоредят с гарантираните суми на титуляря на гарантирания влог в КТБ, който се изплаща от Фонда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 07.08   626 г. – Завършва десетдневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, прабългари и други народи. 936 г. – Отон I става германски...