Внасяме бразилско биогориво?

05.10.2011 | 17:32
по статията работи: Елица Елефтерова
Българска авиокомпания е заявила намерение да купи бразилски самолети
Внасяме бразилско биогориво?

България може да внася биогориво от Бразилия. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на българо-бразилски форум в рамките на посещението на бразилския президент Дилма Русеф у нас.

Цената на бразилското биогориво е изключително изгодна, а като се сметнат и транспортните разходи, може да се окаже, че за България е "по-изгодно да внася, отколкото да произвежда биогориво", обясни ресорният министър.

По време на форума българска авиокомпания е заявила намерение да закупи самолети, произведени от бразилската самолетостроителна компания Embraer ("Ембраер"). От там са заявили също, че смятат да създадат регионален логистичен център у нас.

Междувременно министър Трайков и министрите на външните работи на латиноамериканската страна Антонио Патриота и на развитието, индустрията и търговията Фернандо Пиментел подписаха споразумение, с което се създава българо-бразилска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще стимулира взаимоизгодните двустранни контакти в голям кръг отрасли - машиностроене, металургия, преработване, военна индустрия, енергетика, електроника и електромашиностроене, химия и нефтопреработване, фармация, селско и горско стопанство, научни изследвания, туризъм, строителство, телекомуникации, информатика и логистика, екология, образование и др. Документът обръща внимание и на насърчаването на инвестициите и на сътрудничеството между малки и средни предприятия.

Новото споразумение отменя двустранната спогодба от 1993 г. за търговия и икономическо сътрудничество между България и Бразилия. В него се подчертава, че присъединяването на България към ЕС предоставя нови възможности за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество и ще стимулиране контактите между бизнес средите, обмена на информация, участията в съвместни форуми. Споразумението ще насърчи и сътрудничеството маркетинга, консултантските и експертни услуги и инвестиционната дейност, съобщиха МИЕТ.

Бразилия заема трето място в търговията ни с латиноамериканския регион след Чили и Перу. Стокообменът се характеризира със значителен дисбаланс и трайно негативно салдо за нашата страна. За първото полугодие на 2011 г. двустранният стокообмен е на стойност около 47 млн. щ.д. и е съкратен с 26 % спрямо същия период на 2010 г. Българският износ бележи ръст от 46 %, а бразилският внос регистрира намаление над 54%. Изнасяме предимно минерални торове, фотографски плаки, сярна киселина, машини и апарати за обработка на каучук или пластмаси и др. В бразилския внос преобладават захар от захарна тръстика, сурови или необработени тютюни, кафе, екстракти от кафе и чай и др. Бразилските инвестиции в България са символични - за периода 2005-2010 г. те са едва 0.5807 млн. евро. Страната ни отдава голямо значение на сътрудничеството в туризма. През 2010 г. 2795 бразилски туристи са посетили България, което е 12% ръст. В същото време българите, пътували до Бразилия с цел туризъм, през същата година са едва 152-ма.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...