Водени ли са преговори с частен инвеститор за АЕЦ "Белене"?

11.12.2012 | 16:36
по статията работи: Петър Чернев
БСП и ГЕРБ отново се скараха около проекта. Според Борисов Станишев е виновен, че централата не се строи
Водени ли са преговори с частен инвеститор за АЕЦ "Белене"?

Имаме информация, че преговорите с частни инвеститори за проекта "Белене" са продължили и може би дори вече са финализирани. Това каза на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА. 

Той отправи няколко въпроса, на които премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев трябвало да отговорят. "Червените" питат водени ли са разговори, водят ли се и дали е постигната договореност с частни инвеститори за изграждането на АЕЦ "Белене" като частен проект, затова ли беше цялото протакане три години, за да се стигне до реализацията на АЕЦ "Белене" като частен проект и някои от управляващите да може да вземе много големи пари, тогава каква е ползата от проекта за държавата и за българските граждани.

Депутатът Румен Овчаров каза, че става въпрос за същите частни инвеститори, които бяха представени в парламента (американски консорциум "Глобъл пауър консорциум” - бел.ред.). Преговорите са водени при изключителна секретност в рамките на 3 дни и са завършили със среща при премиера, посочи той.

До минаване на референдума няма да има и няма никакви каквито и да било преговори, с когото и да било по проекта АЕЦ „Белене”. Това каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев по повод твърдения на БСП, предаде агенция "Фокус". Той добави:  „Това са пълни глупости от страна на тези, които търсят интрига, изместване на фокуса на работата на комисията. Пак се прави някакъв сценарий, теория на конспирацията. Ние сме в условия на референдум”.

„Напомням още веднъж, че единственият виновник, за това да не строи АЕЦ „Белене” в момента, е Сергей Станишев, който като премиер през периода 2005 – 2009 г. е имал великолепната възможност да подпише договора за строителството на централата и да започне нейното изграждане”. Това заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Той добави: "Не съм се срещал с никакви потенциални чужди инвеститори и никой не е проявявал интерес да строи АЕЦ „Белене”. Решението на българския парламент и на политическа партия ГЕРБ е, че централата няма да се строи с държавни пари. Ние ще изчакаме провеждането на референдума за развитието на българската ядрена енергетика, а в конкретния случай мога да кажа само че продължаваме политиката на правителството на Сергей Станишев да не строим Белене".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...