Вотът на недоверие предизвика разгорещени дебати в парламента

24.07.2012 | 18:10
по статията работи: Теодора Пенева
Внесеният проект ще се гласува утре
Вотът на недоверие предизвика разгорещени дебати в парламента

В извънредно пленарно заседание на Народното събрание депутатите няколко часа разгорещено обсъждаха проекта за решение за гласуване на вот на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов. Мотивът, с които е поискан вотът, е провалът на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи. Темите, които основно бяха засегнати, се отнасяха до това дали е пагубен за България докладът на Европейската комисия (ЕК) и ще успее ли да се справи правителството на ГЕРБ с предизвикателствата пред съдебната система и вътрешния ред.

Вносители на проекта за вот на недоверие са председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев и група народни представители. На заседанието присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Сергей Станишев: Вотът и е, и не е заради европейския доклад

Докладът на Европейската комисия (ЕК), който институцията публикува на 18 юли 2012 г., не е единственият повод за внасянето на вот на недоверие към управляващото правителство, заяви по време на извънредното пленарно заседание днес лидерът на БСП Сергей Станишев, съобщи в. "24 часа".

По думите му оценката на ЕК "само приповдига завесата над една много по-мрачна картина", в която властват само олигарси. Станишев обясни подробно мотивите за изготвянето на петия проект на негативния вот. Решението за предлагането му за гласуване и е, и не е заради европейския доклад.

"Червеният" лидер отново заяви, че дадените за България характеристики са "тежки" и "убийствени". Езикът на доклада не бил експертен, а политически. А удължаването на мониторинга над страната за неопределено време Станишев отчете като провал за правителството на ГЕРБ. Той беше категоричен, че управляващата партия вече няма политическата подкрепа и доверието нито на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), нито на ЕК.

Сергей Станишев обвини политическата сила на власт и в корупционни практики. По думите му във всеки един икономически бранш процъфтяват само фирми, близки до ГЕРБ.

Румен Петков с критики към МВР

Изказването на депутатът от Коалиция за България Румен Петков се доближаваше до това на Станишев. Той определи като несъстоятелни и обидни всички опити на настоящия кабинет да обяснява провала си с действията на предишното правителство, съобщи в. "Труд".

От парламентарната трибуна Петков отправи остри критики, сред които липса на политическа посока при управлението на вътрешния ред, липсата на административен капацитет в "Гранична полиция", както и показността и шумните арести на МВР. "СРС, произнасянето на присъди от екрана не може да замести неефективността в оперативната и разузнавателната дейност", каза още той. Народният представител застъпи и темата за контрабандните цигари у нас.

Лютви Местан: България се деевропеизира

Прякото политическо последствие за страната от управлението на ГЕРБ е, че европейската търговска общност Шенген се превръща в химера за България, смята зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. Това информира БНТ.

От трибуната той добави, че не терористичният атентат в Бургас е поводът за негативния вот. Той няма да стане и причина партията да се откаже от вота, защото това би означавало, че се е оказал успешен от гледна точка на това, че ще промени дневния ред на политиката в България. По думите на Местан атентатът поставя различни въпроси - "пробив в системата за сигурността или случайно стечение на обстоятелствата, налага ли се преосмисляне на компетентностите".

"Това, че никой не е застрахован, не снема отговорността на управляващите за балансирана външна и вътрешна политика", каза още зам.-председателят.

Що се отнася до излезлия в деня на терористичния акт доклад на Европейската комисия, според Местан той отразява позицията на европейската институция да не продължава да оценява едно управление, което отдалечава България от Европа. Страната ни се "деевропеизирала", а ЕК не вярвала в ресурсите на кабинета да се самокоригира.

ГЕРБ няма основание да подменя субекта на отговорността за националната обстановка, въпреки че две от петте анализирани години се отнасят към правителството на тройната коалиция, твърди Лютви Местан. Той поясни, че вотът на недоверие е насочен към новите критики в доклада, за които отговорността е само на управляващата партия.

Волен Сидеров: "Не искам да съм бяла мишка, която Барозу наблюдава"

В рамките на дебата се отличи и позицията на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който заяви, че не се интересува от доклада на ЕК, защото не иска да е “бяла мишка, която (Жозе Мануел) Барозу наблюдава“.

Той се обърна към ГЕРБ с думите, че отсъствието на премиера Борисов, който е и лидер на партията, демонстрира неуважението от тяхна страна. Според Сидеров е недопустимо от залата да отсъства министър-председателят, в момент, когато се обсъжда вот на недоверие към собственото му правителство. А премиерът отсъствал, „защото му е по-важно да си говори с чиновника на Обама“ ( Сидеров визира срещата на Борисов с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, която се проведе днес – Б.а.).

Според лидера на „Атака“ правителството следва грешна политика, като се смее на народа си и показва арогантност, която обаче ще се върне към самите тях. Той обвини ГЕРБ, че се стреми да разцепи „Атака“ чрез множество интриги.

"По един престъпен начин през десет минути звъните на членове на нашите народни представители, за да ги изкарате от нашата парламентарна група", каза Сидеров. "Извършвате престъпление. Трябва да си признаете, че сте лъжци, защото да разцепваш група, да ги заплашваш и притискаш е престъпление, търговия с влияние“.

В края на изказването си политическият лидер обяви, че партията му повече няма да подкрепя управляващите и те ще останат сами, разчитайки „на хора със зависимост“.

Николай Младенов: Ние сме жертва на прехода

Според министъра на външните работи Николай Младенов правителството има волята да изпълни всички препоръки на ЕК, предаде Агенция "Фокус". От парламентарната трибуна той каза, че приватизацията изглежда като детска игра в сравнение с реформата в съдебната система и правораздаване в България. Според него тези реформи са „трудно дело“ и отнемат години.

"Справяйки се с проблема със справедливостта, ще се справим с всички видове доклади в света", добави външният министър. Освен това добави: "Обект на дебат трябва да бъдат мерките, които се предприемат. Нима всички не искаме да има прозрачен механизъм, по който да се избира ВСС?"

По думите на Младенов у нас се иска вот на недоверие "всеки път, когато не знаем какво да правим". България би била много по-силна като държава, ако се разграничава от другите страни, изпитващи трудности. Той подчерта, че позицията му относно доклада на ЕК се различава от тази на Сергей Станишев и че въпросният доклад не цели да накаже страната ни, а напротив – той помага на българските институции.

Министърът на външните работи определи като "най-ниското падение" частта от европейския доклад от 2008 г., в която се казва, че държавата страда от епидемия от отвличания, пречещи на реномето ѝ. А основният проблем, с който България се сблъсква, е "самоубийствената политическа култура на прехода". Според Николай Младенов именно тя носи основната вина за това, което е свършено и не е свършено.

"Нека не се правим на това, което не сме. Нека ние като общество си свършим работата и тогава ще има място за всички" - с това завърши изказването си министър Младенов.

Диана Ковачева: Докладът от 2008 г. не беше по-добър

Министърът на правосъдието Диана Ковачева пък призова за обективен прочит на оценката на Европейската комисия за напредъка на България през последните пет години, тъй като това е право на обществото. Това предаде в. "24 часа".

Тя обърна внимание, че мотивите за днешния вот на недоверие могат да бъдат открити не само в текущия доклад, но и всички такива в периода 2007-2009 г., когато на власт беше Тройната коалиция. В доклада от 2008 г. например се е говорело за "очевидна слабост при превръщане на добрите намерения в резултатите", липса на "постоянна политическа воля и решимост". Освен това се е казвало, че до този момент страната не е показала, че съдебната ѝ система работи ефективно.

Пътят не минава през оставката на правителството и нови избори, а през обединяване на усилията на институциите за ефективна реформа, смята Ковачева. Тя подчерта, че Министерството на правосъдието ще изпълни своите ангажименти.

В отговор на министерските изказвания пък Станишев заяви, че ги слуша много внимателно и открива в тях вътрешни противоречия. Те се изразяват в това, че политиката на ГЕРБ се различавала от апелираното от тях: "Дайте да се съберем и да работим". Лидерът на БСП заяви още, че няма как правителството на Борисов да се скрие зад предишното. "Само хан Аспарух не е обвинен от ГЕРБ за проблеми, които съществуват днес", допълни той.

Цветан Цветанов: Следваме стратегията за прозрачност

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разкритикува заемалите преди него поста. "Когато беше сменен вашият министър, и беше назначен новият, той отиде в диаметрално противоположна посока, за да прави реформи", каза той, обръщайки се към опозицията и визирайки Румен Петков и Михаил Миков.

Цветанов подчерта, че правителството на ГЕРБ следва политика на прозрачност, пример за която е осъществяването на необходимия парламентарен контрол и въвеждането на технологията СРС. Той добави, че кабинетът няма да допусне „злоупотреба с парите на българския данъкоплатец”.

Ето точното изказване на министъра: "Какво се случи с ДАНС, която беше създадена от парламентаристи, и как функционира. Не искахте да се осъществява и необходимият парламентарен контрол. Той стана факт, точно в ПГ на ГЕРБ, която входира искане. Осъществяването на този парламентарен контрол означава прозрачност. Понеже се говореше много за СРС – за първи път в 41 Народно събрание, с мощната подкрепа на ГЕРБ, беше възможно този контрол да го има реално. Имаме комисия, с която да може да бъде осъществяван парламентарният контрол. Изпълняваме агажимента си за прозрачност."

Яне Янев: На изборите догодина БСП ще бъде на 4-процентния праг

Доза смях внесе изказването на лидера на РЗС Яне Янев. Той предложи да се издигне паметник на вътрешния министър Цветанов, пише в. "Сега".

Към опозицията той се обърна по следния начин: "На Цветан Цветанов трябва приживе да му направите паметник, защото той, ако искаше да мъсти политически, трябваше вашите министри да бъдат в следствените арести и да се види, че в България има справедливост".

Янев е на мнение, че вотът доказва, че БСП, ДПС и "Атака" са фалирали в политическия смисъл на думата партии и се поддържат единствено от "олигарсите, които направиха така, че нищо да не се случва в България". Според него Ахмед Доган, лидерът на ДПС, "командва" трите партии и дирижира дневния им ред „от джетовете по морето“.

Според лидера на РЗС на парламентарните избори догодина БСП ще бъде едва на прага от 4%.

Синята коалиция: И ГЕРБ, и БСП са еднакво виновни

Встрани от разприте между ГЕРБ и БСП „сините“ депутати в парламента обявиха и двете сили за виновни – за европейския доклад и за състоянието в страната като цяло.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че вместо всеки да се стреми на прехвърли вината на другия, е необходимо да се покаже "пътя напред, за да покажем на ЕС, че има воля за реформи и има воля за напредък". Според него докладът на ЕК е критичен и сега се плаща сметката за това, че досега не са били предприети ключови реформи в наболелите сектори.

От своя страна Иван Костов, съпредседател на коалицията и лидер на политическата сила ДСБ, определи дебатите като "проява на безсилие пред истинските проблеми на България", в която Синята коалиция и ДСБ няма да участва. За такъв той счита "истинската, а не медийната война с мафията".

"Вече нямат значение правителствата, които идват и си отиват, нито как изглеждаме отвън. ГЕРБ пропиля шансовете си". Той добави, че вече са се изчерпали надеждите и европейското търпение.

По-рано днес стана ясно, че СДС няма да участва във вота на недоверие – това се посочва в официална позиция на политическата сила. В нея се казва, че посредством негативния вот представителите на Тройната коалиция и сегашните управляващи се опитват да си прехвърлят отговорността, за да не признаят общото си съучастие в него. В съобщението се казва още, че двата полюса в България не са БСП и ДПС срещу ГЕРБ. Истинското поляризиране е между обществото и управляващата политическа класа.

 

За пореден път в НС се дискутира вот на недоверие към министрите на ГЕРБ. Сред предишните причини за недоволството на опозицията бяха ситуацията около АЕЦ "Белене", провалът на антикризисната политика, както и вътрешният ред и сигурността. Утре (25 юли 2012 г.) ще се гласува внесения проект. Това ще бъде първа точка от редовното заседание на НС, увери председателят Цецка Цачева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....