Временната анкетна комисия за КТБ ще заседава за първи път

24.03.2015 | 09:20
по статията работи: econ.bg
Структурата ще подготвя законови изменения за смяната на Иван Искров
Временната анкетна комисия за КТБ ще заседава за първи път
Снимка: КТБ

Временната анкетна комисия за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) ще заседава за първи път днес (24 март). Тя ще разгледа доклада на Българската народна банка (БНБ) за финансовата институция с отнет лиценз. Заедно с това ще бъде обсъден въпросът за оставката на управителя на Централната банка Иван Искров.

Структурата към парламента, оглавявана от Десислава Атанасова от ГЕРБ, ще разгледа фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавните органи и институции, които трябва да се занимават с предотвратяването на източването на КТБ, съобщава БНР. Обхватът на проверката е периодът от 2009 до 2014 година, а комисията ще работи три месеца.

Сред основните задачи на комисията е да подготви законодателни изменения, с които смяната на Иван Искров да стане възможна. Заедно с това трябва да бъде разгледан въпросът за избирането на нов управител на "Банков надзор" в БНБ, след като Цветан Гунев бе отстранен именно заради кризата с КТБ през юни миналата година. Оттогава временно управляваща ресора е Нели Кордовска. 

Междувременно в понеделник стана ясно, че председателят на Върховния административен съд Георги Колев лично ще председателства петчленния съдебен състав по делото за лиценза на КТБ. Делото все още не е насрочено, въпреки че се очакваше то да бъде в края на февруари.

Определянето на съдебния състав е станало в присъствието на Колев, неговите заместници и шефовете на отделения. Със системата за случайно разпределение на делата е бил избран съдия-докладчикът, това е Росен Василев, командирован от Окръжния съд в Благоевград. Останалите трима магистрати, които ще решават ключовото дело са Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...