Всеки трети млад човек в България е безработен*

17.10.2011 | 10:26
по статията работи:
Кабинетът не предвижда безработицата да намалява догодина, коментира министър Младенов
Всеки трети млад човек в България е безработен*

*Информацията е актуализирана към 17.30 ч.

Младежката безработица е голям проблем във всички европейски страни, но в България е особено голям проблем, защото всеки трети млад човек е безработен. Това каза Драгомир Стойнев – председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, на конференция на тема "Демографски предизвикателства и пазарът на труда в контекста на Стратегия "Европа 2020", предаде Агенция "Фокус”.

През 2006 г. е приета първата дългосрочна демографска стратегия на България, с което са въведени редица мерки. Развитието на страната в тази област е основен проблем за националната сигурност, защото оказва влияние на пазара на труда. Намалява броят на хората в трудоспособна възраст. Застаряването на населението ще окаже допълнителен натиск за следващото поколение за увеличаване на пенсионната възраст. Работодателите трябва да поемат своята отговорност за наемането на по-възрастни работници, каза Стойнев.

Посланикът на Полша в България Н. Пр. Лешек Хенсел заяви, че единният пазар, електронната икономика, малките и средни предприятия, "зелената икономика" и външната търговия са секторите, за които се очаква растеж в бъдеще. По думите му човешкият капитал е неразривно свързан с демографските предизвикателства. Необходими са промени, за да се въвеждат нови, по-гъвкави форми на заетост.

Чрез изпълнение на стратегията "Европа 2020” процентът да заетост в Европа трябва да бъде увеличен до 75 %. За да се изпълни тази цел, трябва да се даде възможност на повече млади хора, както и лицата над 65 годишна възраст да влязат на пазара на труда, обясни гостът. Способността пълноценно да се използват човешките ресурси в крайна сметка ще определи развитието на Европа.

През следващия месец социалното министерство, синдикати и работодатели ще обсъдят как да се стимулира оставането на пазара на труда на хората, които са навършили пенсионна възраст. Това съобщи от своя страна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БГНЕС.

Той обясни: Това, което ние ще предложим, е увеличаване от 3 на 4% бонуса, който се дава за всяка прослужена година за човек, изпълнил условията за пенсиониране и остава да работи по дълго.

В момента пенсионната възраст е 60 години за жените и 63 за мъжете.

Правителството не предвижда безработицата през следващата година да се понижава. В макрорамката на бюджет 2012 ще се запише процентът, който беше заложен и тази година, потвърди министър Младенов. Той каза, че за коледните добавки на пенсионерите още е рано да се говори, тъй като се чакат разчетите на финансовия министър, информира БНР.

Изпълнителният председател на Българската стопанската камара Божидар Данев е против това държавата да се меси на трудовия пазар:  Подобни силови мерки няма да решат кризата, която е на пазара на труда. Голяма част от младите хора нямат необходимиата квалификация. Това, което бълват висшите учебни заведения, са 70 процента като академични специалности, а не професионални специалности.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 04.04   1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и...