Все повече българи предпочитат да пътуват с автобус

26.11.2012 | 12:01
по статията работи: Петър Чернев
Международните превози, извършени от автобусния транспорт, се увеличават с 36% на годишна база през третото тримесечие
Все повече българи предпочитат да пътуват с автобус

Броят на превозените пътници от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) през третото тримесечие на 2012 г. е 63,58 млн. , или с 1.1% по-малко от съответното тримесечие на предходната година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение от 2% е регистрирано единствено при превозените пътници от метрополитена, докато при тролейбусния и трамвайния транспорт има спад - съответно с 2.7 и с 1.2%. Същевременно обаче извършената работа бележи ръст от 23.8% спрямо съответното тримесечие на 2011 г. и достига 366.5 млн. пкм (пътникокилометри), което се дължи на значителното увеличение на маршрутната дължина на линиите на метрополитена - с 53.1%.

Броят на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт през третото тримесечие на 2012 г. е 124,95 млн., или с 0.4% повече спрямо същия период на предходната година. Ръстът се дължи главно на международните превози, извършени от автобусния транспорт, които отбелязват ръст от 35.6%, докато общият брой на превозените пътници от железопътния транспорт намалява с 12.2%.

Същевременно извършената работа е с 6% по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2011 г. и достига 3 375.5 млн. пкм. Регистрираното намаление се дължи на вътрешните превози както при железопътния, така и при автобусния транспорт, където спадът е съответно 14 и 5.6%.

През третото тримесечие на 2012 г. превозените товари от сухопътния транспорт нарастват с 3,43 млн. или с 14.1%, спрямо съответното тримесечие на 2011 година. Увеличение се наблюдава както при вътрешните, така и при международните превози, като увеличението при вътрешните превози се дължи основно на магистралния нефтопродуктопровод (ръст от 26.3%). При международните превози превозените товари са с 12% повече, което се дължи на товарния автомобилен транспорт и е резултат от кръстосаната търгови, където е регистриран ръст от 1 194 хил. тона.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 06.07   1253 г. – Миндаугас е коронован за първи крал на Литва. 1415 г. – Ян Хус е изгорен на клада като еретик. 1483 г. – Ричард III е коронован за крал на...