Всяка шеста компания е била пред фалит през 2009 г., сочи анализ

28.07.2010 | 07:33
по статията работи:
Проучването проследява навиците за плащане в пет европейски страни
Всяка шеста компания е била пред фалит през 2009 г., сочи анализ

Всяка шеста българска фирма е били застрашена от фалит през миналата година заради загуби от неизвършени или просрочени плащания, сочи изследване на германската компания за финансови услуги Otto Group, съобщи „Дойче веле“. Проучването проследява навиците за плащане в Европа за 2009 г. в пет европейски страни. Изследвани са 1200 фирми, пише в. "Класа".

Според данните всяка втора сметка в България остава неразплатена. Освен това родните компании отписват и губят 4% от всички вземания. За Великобритания или Швейцария този процент е почти три пъти по нисък, уточнява „Дойче веле“ - по 1.4%.

И въпреки огромния размер на междуфирмена задлъжнялост и забавянето в плащането родните фирми се надяват най-дълго, че сметките им ще бъдат уредени.

Мениджърите започват да настояват за дължимите им суми едва след година и половина.

Огромният брой задължения и дългият период на изчакване обаче не ограничават оптимизма у нас, като сред петте изследвани държави ние водим по този показател, показва още проучването.

Почти всяка седма българска фирма, или 15% посочват, че моралът по отношение на плащанията се е подобрил през последните две години. А за следващите две години 17 на сто очакват промяна към по-добро в навиците за плащане. По-песимистично настроени за етиката в бизнеса са фирмите във Великобритания (12%), Унгария (7%), Германия (4%) и Швейцария (3%).

В европейски мащаб проучването отчита сериозни разлики в навиците на плащане между фирмите. В Унгария остава „непокрита” една от 10 фактури. Бизнесът в Германия и в Швейцария урежда над 90 на сто от сметките си.

Според данните от изследването българските фирми са на опашката по навреме платени борчове. Пред тях е унгарският бизнес - с 21% разплатени сметки. За сравнение в Германия - 77% от вземанията се плащат в срок, а в Швейцария – 75%. Пренебрегването на масово използвани от западноевропейските компании превантивни инструменти, като проверка на платежоспособността на партньора или предплащането, е обяснението на лошите български навици за плащане.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.10   701 г. – Започва понтификатът на папа Йоан VI. 1470 г. – Хенри VI става отново крал на Англия. 1905 г. – Император Николай II обявява с указ първата...