Въвеждат ново етикетиране на фризерите и хладилниците в ЕС

06.05.2009 | 15:53
по статията работи:
Няма да бъдат въвеждани нови класове на енергийната ефективност на телевизорите, реши Европарламентът
Въвеждат ново етикетиране на фризерите и хладилниците в ЕС

Снимка: Sxc.hu

Новите класове на енергийна ефективност могат да объркат потребителите при закупуването на нов телевизор. Това смятат евродепутатите, които днес блокираха предложението на Комисията да въведе нови подкласове в най-високия енергиен клас "А". В същото време те одобриха новото етикетиране на хладилниците и фризери, информира пресцентърът на Европарламента.

Парламентът блокира намерението на Комисията (с 399 гласа "за", 260 "против" и 12 "въздържали се") да промени дизайна на енергийните етикети на телевизорите. ЕК беше предложила мерки, с които да се въведат подраздели при най-високия енергиен клас "А", добавяйки по този начин нови класове като "А-20%", "А-40%", "А-60%" и т.н.

Депутатите са против този нов формат, тъй като според тях той ще породи объркване сред потребителите дали клас "А" представлява енергийно ефективен или неефективен продукт. Вместо това те смятат, че Комисията трябва да запази енергийния клас "А" като референция за 10-20% от уредите с най-добри енергийни характеристики.

Членовете на ЕП са на мнение, че телевизорите са уреди, характеризиращи се с висока консумация на енергия. Поради това според тях съществува огромен потенциал за икономия на енергия, ако тази категория продукти бъде прибавена към схемата за енергийно етикетиране. Затова те приканват Комисията да внесе нов проект по въпроса "въз основа на затворената скала A-G", което трябва да стане не по-късно от 30 септември 2009 г.

Ново етикетиране за хладилници и фризери

Подобна резолюция, противопоставяща се на намерението на Комисията да въведе нов дизайн на енергийните етикети и класовете енергийна ефективност за домакинските уреди за замразяване, не беше подкрепена от необходимото мнозинство депутати (389 депутати гласуваха "за", като в случая бяха необходими поне 393 гласа "за"). Така занапред хладилник с нов етикет "А-20%" ще означава, че продуктът консумира 20% по-малко енергия, отколкото продукт от клас "А".

Процедура по регулиране с контрол

Според съществуващата директива за енергийно етикетиране, приета от ЕП и Съвета през 1992 г., Комисията може да въведе технически изисквания (например енергийни класове) за домакински уреди като фризери, перални машини, сушилни, миялни машини или климатици. ЕП и Съветът могат от своя страна да блокират прилагането на подобни мерки чрез "процедура по регулиране с контрол". ЕП може да го направи, като вземе решение с абсолютно мнозинство на своите членове (най-малко 393 гласа).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...