Въвеждат разрешителен режим за някои стоки с двойна употреба

03.02.2010 | 17:45
по статията работи:
Режимът ще е валиден за всички изделия, които могат да се използват за разработване и разпространение на оръжия за масово унищожение
Въвеждат разрешителен режим за някои стоки с двойна употреба

Брокерските услуги при сделки с изделия с двойна употреба, както и транзитът им, ще се осъществяват при разрешителен режим. Това изискване е валидно при сделки и транзит между страни извън ЕС, когато съществуват основания, че тези изделия могат да се използват за разработване и разпространение на оръжия за масово унищожение и са предназначени за ембаргови държави или могат да послужат за военна употреба.

Това е регламентирано с промените в Закона за експортния контрол на оръжия, изделия и технологии с двойна употреба, които бяха приети от Народното събраниена второ четене. Те са направени в съответствие със стратегията на ЕС срещу разпространението на оръжия за масово унищожение. С новите текстове се актуализират определенията за брокер, брокерски услуги и транзит на изделия с двойна употреба.

Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма ще издава разрешенията за транзитен превоз и брокерски услуги, информира пресцентърът на МИЕТ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...