Възможно е токът да поевтинее с 5%, но с леко закъснение

18.06.2013 | 14:50
по статията работи: Десислава Янкова
Цената на електроенергията може да се промени от 15, а не от 1 юли, каза шефът на ДКЕВР Анжела Тонева
Възможно е токът да поевтинее с 5%, но с леко закъснение

Намаление на цената на тока с 5% от юли е напълно възможно. В работна група се обсъжда, че вариант това да се случи от 15 юли, като цената се определя за една година. Това заяви шефът на ДКЕВР Анжела Тонева, информира iNews.bg

По думите на Еленко Божков, от ДКЕВР, комисията има възможност през тази година да се нанасят корекции при евентуални негативни последици. Тонева поясни, че се предвижда във фактурите да се въведат промени, за да се вижда всеки за какво плаща. Според нея, за да има намаление на цената на тока, е нужно да се привлекат приходите от продажбата на квоти емисии парникови газове.

Средствата ще отиват за заплащане на част от скъпия ток от ВЕИ-та. От ДКЕВР обясниха, че принципно има съгласие от всички страни, че средствата от продажбата на въглеродните емисии може да се отделят за разходи на ВЕИ-та и за инвестиции в преносната система. Спрямо текущия ценови период признатите разходи за производството от ВЕИ нараства двукратно от 563 млн. лв. на 1,2 млрд. лв.

Крайната сметка на абонатите може да се понижи още и от оптимизация на студения резерв. За целта обаче е нужно заповед на енергийния министър Драгомир Стойнев.

По думите на Божков цената, която трябва да се плаща на производители на въпросния резерв, няма да се определя от ДКЕВР, а на търгове. В тях обаче няма да участват Марица "Изток" 1 и Марица "Изток" 3.

Предстои да се направи анализ, който ще покаже с колко точно ще се намали студения резерв. В момента той се прави на едногодишен период и е 10,40 мегавата, като целта е да се прави месечен анализ.

Цената на тока пада официално с 5%, съобщи вчера (17 юни) икономическият министър Драгомир Стойнев. Министърът посочи основните промени, които ще бъдат направени – намаляването на студения резерв, оптимизиране на печалбата на ЕРП-тата, намаляване на признатите им загуби, създаване за възможност за работа на всички централи чрез "отпушване" на износа на ток. Сред мерките са и намаляване на цената на енергията от ВЕИ и увеличаването на приходите от емисии. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...