Възстановяват завода "Химко" до месец

27.01.2014 | 10:44
по статията работи: Елица Елефтерова
Руска компания може да осигури доставка на евтин природен газ за дружеството
Възстановяват завода "Химко" до месец

България е на път да възстанови заводът "Химко" до месец. Започва и процедура за "Ремотекс". В някои региони на страната се разширяват производствата и се откриват нови. В други обаче няма признаци за съживяване на индустрията.

Държавата ще извади около 50 млн. лв. от хазната за "Химко". Това ще стане чрез Българския енергиен холдинг. Вероятно около 95% от инвестицията след месец ще се върне отново в хазната под формата на съдебнопризнати вземания на кредиторите на "Химко" - "Булгаргаз", НЕК и НАП. Останалата част ще трябва да поеме стратегически инвеститор.

Предполага се, че след сделката в завода ще влезе руска компания, която ще осигури доставка на евтин природен газ за дружеството. Запознати с преговорите твърдят, че всъщност има интерес и от украинци, както и от араби.

Дългогодишният и най-успешен директор на "Химко" доц. д-р инж. Кирил Петков от спирането на завода през 2002 г. досега, с екип от 20 специалистите изготвил 6 анализа за състоянието му и възможностите за възобновяване на производството.

С най-актуалния той ще запознае министър Драгомир Стойнев, с когото има среща след дни. Според Кирил Петков две са ключовите условия за успех на проекта за нов живот на "Химко", съобщава в. "Стандарт".

Първото - до март 2014 г. да започне ремонтът и подготовката за пуск на 5-та амонячна и 7-ма карбамидна инсталации. Второто е, че още от първия ден на неговата реализация трябва да участват членовете на експертния му екип, които са доказани специалисти и ръководители на завода.

"Химко" може да заработи след десетина месеца с капацитет 22%, което означава годишно производство на 105 хил. т амоняк и 170 хил. т карбамид.

Разкриването на около 550 нови работни места е сред основните ползи от рестарта на "Химко". За техническо, транспортно, търговско и друго обслужване на завода ще бъдат наети още 350-500 души. Не е без значение и това, че фермерите ни ще получават навреме и на по-приемлива цена най-ефективния азотен тор - карбамид, който е със съдържание на азот 46,3%.

Кирил Петков е категоричен, че инсталациите, които ще се извадят от фризера, нито са стари и корозирали, нито са ограбени. Тяхното техническо равнище и в следващите 15 г. ще бъде конкурентоспособно на 90% от действащите в Европа инсталации.

Има откраднати кабели и електрически съоръжения. По изчисления на експертите, за да бъдат пуснати в действие съоръженията, ще са нужни около 10 млн. евро. Всички вложени средства ще се върнат за 3 години.

Кирил Петков опровергава твърденията, че "Химко" е спрял заради високите цени на природния газ и че по същата причина възстановяването му ще е губеща кауза. "При производството на азотни торове около 75-80% от разходите са енергийните.

Общите енергийни разходи за производство на тон амоняк в "Агрополихим" - Девня и в "Неохим" - Димитровград са с около 10% по-високи от тези на 5-та амонячна инсталация в "Химко", твърди Петков. Разчетите му показват, че при сегашните цени на природния газ и карбамида на българския пазар, заводът ще може да работи с между 5 и 10% печалба.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....