В единната сметка първо ще се погасяват главниците

20.08.2013 | 17:56
по статията работи: Петя Бързилска
Промените в ДОПК трябва да подпомогнат задължените лица във временно финансово затруднение
В единната сметка първо ще се погасяват главниците

Министерството на финансите (МФ) официално публикува проекта и мотивите за промени в единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски.

С измененията се дава възможност първо да се погасяват главниците за данъци и осигуровки, с изтекъл срок за плащане. По този начин се спира начисляването на лихви и трябва да се предотврати натрупването на нови задължения.

От финансовото ведомство подчертават, че промените, които засягат Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), целят да се усъвършенства единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски и да се подпомогнат задължените лица във временно финансово затруднение.

Също така ще може в производствата по принудително изпълнение по ДОПК да се дава разрешение за извършване на неотложни плащания от длъжника за всички видове публични задължения.

В заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). С измененията е предложено механизъм за обратно начисляване на ДДС да се прилага и за нова категория стоки - зърнени и технически култури, които са най-често използвани в сложни схеми за измами с ДДС.

Основната цел с въвеждането на подобна мярка е в краткосрочен план да се намали в значителна степен нивото на данъчните измами и да се увеличат приходите.

С предложените законодателни промени нормативно се регламентират част от мерките, разработени и обсъдени в работна група към МФ с представители на работодателските организации, синдикатите, Националното сдружение на общините в България и приходните агенции.

В края на юли тази година за промените в единната сметка съобщи на пресконференция зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тогава тя каза, че единната сметка се разделя на две - едната сметка ще бъде за данъци и осигуровки за главниците, а другата - за лихвите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...