Нова дирекция в НАП бори ДДС кражбите

23.07.2013 | 16:00
по статията работи: Ралица Стоянова
200 млн. лева приходи от ДДС на година очаква МФ след въвеждане на контрол върху движението на стоки с висок фискален риск
Нова дирекция в НАП бори ДДС кражбите

200 млн. лева приходи от ДДС на година очаква Министерството на финансите след въвеждане на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск. Това обяви на пресконференция зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

Сред стоките, при които има висок риск от ДДС кражби, са плодове и зеленчуци, захар, строителни материали, месо и месни продукти и други. Рисковите стоки няма да се припокриват със стоките с митнически режим, уточни Петкова.

Тези стоки ще определят със списък, предлаган от Националната агенцията за приходите и одобряван от министъра на финансите. Този списък ще се актуализира веднъж годишно.

За осъществяване на мярка в НАП ще се създаде дирекция с два екипа - мобилни и регионални групи. Общо в дирекцията ще работят 250 - 300 служители от НАП. Те ще носят отличителни знаци.

Мобилните групи ще спират автомобили за проверка на документите на стоките. Регионалните екипи в 5 области - София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, ще проверяват автомобилите с технически средства за контрол - GPS и пломба, и ще махат тези средства на мястото на получаване или разтоварване на стоката.

Данните за движението на стоките с висок фискален риск ще бъдат въвеждани в електронен регистър на НАП.

На фискален контрол ще подлежат автомобили над 3,5 тона.

При периодични доставки притежателите на стоките ще могат да ползват облекчен режим на поставяне и махане на средствата за контрол. Те ще могат да подават месечно искане за доставките с график на разтоварването.

Ако при проверка превозното средство не е открито, се счита, че стоката е реализирана от получателя и той трябва да заплати ДДС и корпоративен данък на база на пазарната стойност на стоката. При неявяване на купувача или получателя на мястото на получаване на стоката до 72 часа стоката се счита за изоставяна и остава в полза на държавата, обясни зам.-министъра.

Новата дирекция ще осъществява контрол на стоките в три случая - когато продавач е българско дружество и стоката е за държава членка на ЕС; при транзитно преминаващи стоки и при стоки в страната.

За да се осъществи мярката, са нужни промени в три закона - Закона за ДДС, Закона за НАП и Данъчно -осигурителния процесуален кодекс. Законодателните промени ще бъдат готови до  една седмица. Очаква се дейността да започне не по-късно от края на годината.

Разходите около въвеждането на мярката са за купуване на средствата за контрол за отличителните знаци на органите за контрол. За бизнеса разходите са за комуникация и уведомяване на органите за фискален контрол.

Ползите се свеждат от повишаване на приходи от ДДС и ограничаване на нелоялната конкуренция.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...