В парламента тече подписка за промяна на Конституцията

21.01.2009 | 12:04
по статията работи: econ.bg
Исканията са да бъде разрешено едновременното насрочване на избори за Народно събрание, членове на Европейския парламент и органи на местното самоуправление
В парламента тече подписка за промяна на Конституцията


Парламентарната група на НДСВ започва подписка в Народното събрание (НС) за проект на закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, предаде БГНЕС. Исканията са в закона да залегне текст за едновременното насрочване на избори за НС, за членове на Европейски парламент и за органи на местно самоуправление в случаите, когато мандатите им изтичат в период от три месеца.

Предлаганата промяна ще доведе до икономия на обществена енергия и средства, а подобна практика има и в страни-членки на ЕС. Според НДСВ съществува и противоконституционен текст в Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, който създава непредвидено правомощие на президента да насрочва дата за избори на членове на Европарламента. В мотивите си те разширяват и хипотезите за предсрочно прекратяване мандата на народния представител, сред които е и обстоятелството, че изтърпява наказание лишаване от свобода.

Предлаганата уредба обхваща и частния случай на "купуване на гласове“. Друг текст от предложението на „жълтите" възпрепятства т.нар. политическото „прелитане“ - случаите, когато народен представител, избран като кандидат на една политическа сила, след влизането си в Народното събрание се обявява за независим или сменя парламентарната си група.

„Не бива да се пипа основния закон на страната“, заяви в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Четин Казак. Той информира, че скоро ще има официална позиция на ДПС, която вероятно ще бъде обявена на Съвета на тройната коалиция. Депутатът от ДПС счита, че в момент, в който се оказва, че изборите за НС и за Европарламент са близки по дата, не означава, че трябва да се променя Конституцията на страната.

Казак доказа тезата си и с Решение № 3 на Конституционния съд, в което е записано, че промени в основния закон на страната, които касаят правомощия на основните конституционни органи – Народно събрание, Министерски съвет или които касаят техния мандат, могат да се извършват само и единствено от Велико народно събрание.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...