Газовата ни връзка с Румъния ще е напълно готова през 2013 г.

19.08.2012 | 12:26
по статията работи: Теодора Пенева
Системата може да бъде въведена в експлоатация през месец май догодина
<p>Според много специалисти шистовият газ ще се окаже доста по-мощен ресурс от конвенционалния такъв</p>

Според много специалисти шистовият газ ще се окаже доста по-мощен ресурс от конвенционалния такъв

Снимка: Sxc.hu
Още по темата

Газовата ни връзка с Румъния ще бъде напълно изградена до края на 2013 г., каза пред БНР изпълнителният директор на фирмата-изпълнител от българска страна „Булгартрансгаз” ЕАД Кирил Темелков.

„Имаме много проекти за интегриране на нашата газопреносна мрежа. Проектът, по който се работи усилено в момента е между България и Румъния”, обобщи Темелков като припомни, че тази седмица беше направена първата копка за междусистемната българо-румънска връзка.

Експертът обясни, че румънската газопреносна система няма входна точка само от Русия, както е случаят с българската такава, а е свързана и с газопреносната система на Унгария. „По този начин нашата система ще добива нови трасета за източници на газ”, каза директорът на „Булгартрансгаз”.

По думите му газовата връзка ще бъде изградена напълно до края на 2013 г. Наземната част на газопровода на територията на страната ни вероятно ще бъда готова и в по-кратки срокове. Работи се така, че през май 2013 г. интерконекторът да бъде въведен в експлоатация.

Междусистемната газова връка България–Румъния се изпълнява съвместно от "Булгартрансгаз" и румънското газово дружество Трансгаз СА. Тръбата е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км – на българска територия, 7,5 км – на румънска и 2,1 км – подводен преход под река Дунав. Прогнозната обща бюджетна стойност на проекта е определена на 23,8 млн. евро. По линия на Европейската енергийна програма за възстановяване е отпуснато безвъзмездно финансиране в размер на 8,9 млн. евро. Участъкът на българска територия е на стойност 7,1 млн. евро. Той се финансира с 4,4 млн. от Европейската енергийна програма за възстановяване и 2,7 млн. евро съфинансиране от страна на "Булгартрансгаз".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...