Германия: Руското ембарго ще се отрази слабо на европейския хранителен отрасъл

17.08.2014 | 17:45
по статията работи: Мария Стоянова
Рано е да се предвиждат финансови компенсации за сектора, заяви германският министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмит
Германия: Руското ембарго ще се отрази слабо на европейския хранителен отрасъл

Руското ембарго за хранителни и селскостопански продукти от Европейския съюз и САЩ ще се отрази слабо на европейския хранителен отрасъл. Това смята министърът на прехраната и земеделието на Германия Кристиан Шмит.

„Руското селско стопанство може да задоволи едва 60 процента от нуждите на Русия и страната не може сама да покрие разликата", аргументира се министърът.

Според него, преждевременно е да се предвиждат финансови компенсации за сектора, но той не изключва помощи при спешни ситуации, като се преценява за всеки конкретен случай, пише БНР.

Германският земеделски министър планира да обсъди въпроса със своите колеги от Франция и Полша - две от страните-членки с най-развит аграрен сектор.

От друга страна редица страни вече предвиждат многомилионни загуби за икономиките си след наложената забрана за внос на някои продукти, наложена от Москва. У нас щетите от руското ембарго се оценяват на между 5 и 10 млн. евро.

Припомняме, че на 7 август Русия забрани импорта на някои продукти, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу страната, в това число САЩ, Евросъюза, Канада, Австралия, Норвегия. Става дума за месо, млечни продукти, зеленчуци, кореноплодни, плодове, ядки, риба, морски дарове и колбаси. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...