Германия започва обсъждането на закон за приемането на Лисабонския договор

03.08.2009 | 12:03
по статията работи: econ.bg
Времето за изработване на нов закон е съвсем кратко
Германия започва обсъждането на закон за приемането на Лисабонския договор

 

Лидерите на партиите от управляващата в Германия коалиция ще се срещнат днес (03.08.09) в Берлин, за да започнат да формулират законопроект за ратификацията на Лисабонския договор, предаде EUobserver. Новият законопроект е нужен след като Федералният конституционен съд поиска от германския парламент да приеме закон, който да засилва правомощията на германската законодателна власт при европейски институционални решение, излизащи извън рамките на Лисабонския договор.

Времето за изработване на нов закон е съвсем кратко. Германският парламент ще бъде разпуснат съвсем скоро, тъй като на 27 септември предстоят парламентарни избори. Отделно на 2 октомври ще се проведе и вторият референдум за ратификацията на Лисабонския договор в Ейре.

В Германия очакват управляващите християндемократи и християнсоциалисти да постигнат окончателно споразумение за новия законопроект на 21 август, а първото четене в парламента да се проведе на 26 август. Законът трябва да бъде приет на 8 септември от Бундестага и да бъде одобрен на 18 септември от Бундесрата. Едва тогава Федералният конституционен съд може да каже дали новия закон отговаря на изискванията по съдебното решение за ратификацията на Лисабонския договор.

Към момента членовете на Християндемократичния съюз са на различни позции относно това доколко да се засилят правомощията на парламента. Най-крайна е фракцията от Бавария, която иска пълно игнориране на Брюксел. От своя страна християнсоциалистите са формулирали 14 насоки за това как да бъдат увеличени правомощията на парламента по европейските въпроси.

Жалбата спрямо Лисабонския договор беше внесена в Конституционния съд от германският депутат Петер Гаувайлер, който е готов да обжалва отново в случай че приемането на Лисабонския договор в Германия „стане за сметка на германските държавни структури”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...