Германия може да блокира членството на България в Шенген 1

03.03.2013 | 15:58
по статията работи: Петя Бързилска
Германският министър на вътрешните работи изтъква като причина корупцията в България и Румъния
Германия може да блокира членството на България в Шенген

Германия при необходимост ще блокира присъединяването на България и Румъния към шенгенската зона. Това мнение изрази министърът на вътрешните работи на страната Ханс-Петер Фридрих в интервю за германското списание "Шпигел".

По думите му, плановете на двете страни за присъединяване към свободната зона ще претърпят неуспех. Когато България и Румъния са изправени пред гласуване, влизането им ще бъде спряно от немското вето, стана ясно от думите на германския министър пред изданието.

"Нашите граждани ще приемат разширяването на шенгенското пространство само, ако са изпълнени всички условия", коментира той. Според Фридрих обаче към настоящия момент това не е станало и България и Румъния не са изпълнили тези условия.

Като причина за налагане на вето министърът на вътрешните работи на Германия изтъкна корупцията в двете страни. "Който си осигури виза чрез подкуп, би могъл да стигне и до Германия без по-нататъшен контрол“, смята Фридрих.

Германският вътрешен министър смята също така да предприеме допълнителни мерки срещу имиграцията от двете балкански страни. Европейското законодателство и правото на свобода на движение позволяват на всеки европейски гражданин да остане във всяка една от страните-членки, ако той учи или работи там. "Тези, които обаче само идват, за да взимат социални обезщетения и злоупотребяват с правото си на свободен достъп, трябва ефективно да бъде спрени“, смята той.

Една такава мярка, по думите на Фридрих, може да бъде бариера за тези, които веднъж са били обратно изпратени в страната си.

Припомняме, че разширяването на Шенгенската зона отпадна от дневния ред на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи към Съвета на Европейския съюз* на 7 и 8 март 2013 г. в Брюксел.

В четвъртък следващата седмица обаче по време на заседанието на Съвета може да има гласуване по въпроса за членството на София и Букурещ в Шенген, пише "Шпигел". На срещата ще присъстват вътрешните министри на ЕС.

За да бъде взето решение всички страни-членки трябва да го приемат с единодушие.

Приемането на България и Румъния в безвизовата зона беше възпрепятствано основно от Холадния. Към негативната позиция на страна се присъединиха и други държави-членки.

*Съветът е институцията на ЕС, в която заседават представителите на правителствата на държавите-членки, т.е. министрите на всяка държава-членка, компетентни в дадена област. Съставът на заседанията на Съвета и тяхната периодичност са различни според обсъжданите въпроси. Например министрите на външните работи се събират приблизително веднъж месечно за Съвета по външни работи. Министрите на икономиката и финансите също се събират веднъж месечно за заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Стоян Каракашев 03.03.2013 | 17:28
Абсолютно подкрепяме позицията на германския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих. Тъй като гледам никога няма да ни приемат в Шенген, а и няма защо.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....