Германия спасява испанския малък бизнес с 1 млрд. евро

03.06.2013 | 16:10
по статията работи: Момчил Лалев
Програмата може да послужи като модел и за други европейски страни - особено за Португалия
Германия спасява испанския малък бизнес с 1 млрд. евро

Германия ще предостави на испанските малки и средни предприятия (МСП) финансова помощ от около 1 млрд. евро (1,30 млрд. щатски долара), като част от плана за борба с нарастващата безработица в южната част на Европа, се казва в документ от Министерството на финансите на Германия, предаде агенция "Ройтерс".

Министерството посочва, че държавната банка за развитие "KfW" ще предостави заеми в размер на 800 млн. евро, като част от програмата. "KfW" ще осигури допълнителни средства, насочени към засилване на капиталовата структура на испанските малки и средни предприятия, които се борят да получат кредити от банките, отслабени от дълговата криза в еврозоната. Тези средства обаче ще трябва да бъдат одобрени, като част от бюджета на Германия за 2014 г.

"Двустранния пакет от мерки, предложени тук се състои от различни финансови инструменти, с общ обем от около 1 млрд. евро", съобщи министерството в проекта за бюджетната комисия на "Бундестага".

"Тези мерки са подходящи, защото преодоляването на финансовия и ликвидния дефицит на МСП в страните по програмата е от решаващо значение за запазване на съществуващите работни места и създаване на нови", се казва още в съобщението.

Германия, обвинявана от гражданите в Южна Европа, че изисква намаляване на разходите и структурни реформи в замяна на спасителния пакет, се стреми да укрепят имиджа си, поради риска от нарастване на социалното и политическото недоволство.

Европейските лидери се споразумяха по-рано тази година, за да отпуснат 6 милиарда евро, за период от седем години, за борба с младежката безработица и Германия, разочарована от бавния темп на Европейския институционален напредък, настоява тази сума да бъде отпусната бързо. Младежката безработица е над 60% в Гърция, възлиза на повече от 50% в Испания и над 40% в Португалия.

Германското финансово министерство обяви, че очаква Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, испанската банка за развитие и частните инвеститори да подпомогнат програмата и по този начин да увеличат наличните средства за испанските малки и средни предприятия.

Програмата може да послужи като модел и за други европейски страни - особено за Португалия, съобщиха още от ведомството.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 29.10   539 пр.н.е. – Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859...