Германия спасява испанския малък бизнес с 1 млрд. евро

03.06.2013 | 16:10
по статията работи: Момчил Лалев
Програмата може да послужи като модел и за други европейски страни - особено за Португалия
Германия спасява испанския малък бизнес с 1 млрд. евро

Германия ще предостави на испанските малки и средни предприятия (МСП) финансова помощ от около 1 млрд. евро (1,30 млрд. щатски долара), като част от плана за борба с нарастващата безработица в южната част на Европа, се казва в документ от Министерството на финансите на Германия, предаде агенция "Ройтерс".

Министерството посочва, че държавната банка за развитие "KfW" ще предостави заеми в размер на 800 млн. евро, като част от програмата. "KfW" ще осигури допълнителни средства, насочени към засилване на капиталовата структура на испанските малки и средни предприятия, които се борят да получат кредити от банките, отслабени от дълговата криза в еврозоната. Тези средства обаче ще трябва да бъдат одобрени, като част от бюджета на Германия за 2014 г.

"Двустранния пакет от мерки, предложени тук се състои от различни финансови инструменти, с общ обем от около 1 млрд. евро", съобщи министерството в проекта за бюджетната комисия на "Бундестага".

"Тези мерки са подходящи, защото преодоляването на финансовия и ликвидния дефицит на МСП в страните по програмата е от решаващо значение за запазване на съществуващите работни места и създаване на нови", се казва още в съобщението.

Германия, обвинявана от гражданите в Южна Европа, че изисква намаляване на разходите и структурни реформи в замяна на спасителния пакет, се стреми да укрепят имиджа си, поради риска от нарастване на социалното и политическото недоволство.

Европейските лидери се споразумяха по-рано тази година, за да отпуснат 6 милиарда евро, за период от седем години, за борба с младежката безработица и Германия, разочарована от бавния темп на Европейския институционален напредък, настоява тази сума да бъде отпусната бързо. Младежката безработица е над 60% в Гърция, възлиза на повече от 50% в Испания и над 40% в Португалия.

Германското финансово министерство обяви, че очаква Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, испанската банка за развитие и частните инвеститори да подпомогнат програмата и по този начин да увеличат наличните средства за испанските малки и средни предприятия.

Програмата може да послужи като модел и за други европейски страни - особено за Португалия, съобщиха още от ведомството.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...