Глобиха ЕВН със 150 000 лв. за злоупотреба*

06.04.2009 | 10:11
по статията работи:
Дружеството ще обжалва решението на КЗК пред ВАС
Глобиха ЕВН със 150 000 лв. за злоупотреба*
*Информацията е актуализирана към 11:44 часа

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 150 000 лв. на "ЕВН България Електроразпределение" АД - Пловдив, за извършено нарушение по чл. 18 от ЗЗК (отм.), състоящо се в трайно непредприемане на действия по възстановяване на прекъснато електрозахранване в период от 1 час след задействане на вътрешната защита на електромер. Комисията постанови прекратяване на нарушението, съобщиха от КЗК.

Повод за производството е подаден сигнал от жители на квартал "Кенана", гр. Хасково, за редица неправомерни действия от страна на ЕВН и неговите дъщерни дружества. След като проучи подробно всяко едно оплакване, Комисията установи, че не са извършени други нарушения от страна на ЕВН България.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание икономическото състояние на дружеството, тежестта и краткия срок на извършване на нарушението.

Производството е  установило, че монтиран електромер на гражданин е с механизъм за автоматична защита, изразяваща се в прекъсване на електрозахранването за 1 час винаги, когато уредът регистрира натоварване над допустимия праг. Дружеството не пожелало да коригира продължителността на прекъсването с аргумента, че това намалява живота на електромерите. Според КЗК по този начин ЕВН Електроразпределение реализира икономии за сметка на качеството на предоставяната услуга и не отчита интересите на потребителите.

Наред с това, Комисията е установила, че съществува възможност за дистанционно възстановяване на електроподаването, което също не се предприема от дружеството.

КЗК счита, че липсата на електрозахранване в рамките на 1 час без законоустановена причина е неизпълнение на чл. 69 от Закона за енергетиката, съгласно който енергийните предприятия са длъжни да работят в интерес на обществото и потребителите.

От ЕВН, заявяват, че независимо от наложената санкция, няма извършено нарушение на ЗЗК. Мотивите на комисията, обосноваващи твърдението, че дори и да е налице превишаване на допустимата мощност, продължителността на прекъснато електрозахранване не може да надвишава период от 1 час след задействане на вътрешната защита на електромер, са неоснователни. От компанията считат също така, че наложената санкция е прекомерно завишена и ще се възползват от възможността да докажат това твърдение, като го обжалват пред Върховен административен съд (ВАС), ползвайки всички способи за събиране на доказателства в рамките на процеса.

От дружеството припомнят, че като част от инвестиционно-ремонтна програма, през 2007 г. EВН е реализирало проект за подмяна и ремонт на техническата инфраструктура в кв. "Изгрев" (Столипиново) в Пловдив, на стойност над 5 мил.лева. Той включва: модернизация/реконструкция на мрежата (общо 187 км); реконструкция на 17 трафопоста в квартала; подмяна на устройствата за отчитане на консумираната електроенергия с такива електромери, които позволяват дистанционно отчитане. Чрез новата модерна система, данните на електромерите се отчитат от разстояние, без посещение на инкасатори в квартала.

Преди реализирането на проекта в кв. "Столипиново" има въведен режим на електрозахранването. След реализацията на проекта стойностите на подаваното напрежение в електроразпределителната мрежа в квартала са в нормални граници.

"Невъзможността за едновременно ползване на няколко електроуреда, посочена в сигнала на г-н Митков до КЗК, е породена от многократно надвишените от клиента стойности, на заявената и предоставената мощност, т.е. многократно надвишаване на максимално допустимия праг на защитния апарат (автоматичен прекъсвач). В случая е налице отчетено многократно сериозно превишаване от страна на клиента на предоставената от дружеството мощност – около 200%. Вследствие на това електромерът на клиента автоматично е изключвал поради значителното претоварване при консумацията на електроенергия", се казва в официално писмо на дружеството.

До автоматично изключване на захранването се стига, за да бъде защитен не само монтирания уред (електромер) на конкретния клиент, но и за да се предпазят от късо съединение и други съоръжения по мрежата (т.е. защита от щети по уредите и на други наши клиенти), както и за да се избегне рязко повишаване на напрежението във вътрешната инсталация на самия клиент, аргументират се още от ЕВН.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 31.10   475 г. – Ромул Августул е провъзгласен за римски император. 802 г. – Никифор I е провъзгласен за византийски император. 1470 г. – Хенри VI за втори път...