Гробниците край Казанлък стават световен туристически център

03.03.2005 | 16:53
по статията работи: econ.bg
3,2 милиона лева осигурява правителството за реализирането на проекта

 

Долината на тракийските царе ще бъде първият мащабен проект по новия почин на правителството за единение между култура и туризъм, заяви премиерът Симеон Сакскобургготски. На националния празник той лично обяви старта на преобразяването на гробниците край Казанлък в световен туристически център по подобие на Долината на фараоните в Египет и Акропола в Гърция. Той направи първата символична копка на обекта.

През лятото археологът доц. Георги Китов направи редица сензационни находки при разкопки в района на Шипка и Казанлък. Сред тях беше и златната маска на тракийския владетел Терес. Разкритите гробници и храмове в долината са 12.

3,2 милиона лева осигурява правителството за реализирането на проекта, съобщи в сряда правителствената информационна служба. 1,2 млн. от тях са целева субсидия от бюджет 2005, а останалите пари дава министерството на регионалното развитие. С парите ще бъде изградена основната инфраструктура в района. Сега до гробниците води само полски път. Ще се реставрират и консервират археологическите находки.

Правителственият проект не е първият за тракийските гробници. След като посети разкопките в местността Голямата Косматка миналия септември, президентът Георги Първанов предложи гробницата да бъде включена в Балкански културни коридори. Според откривателя Георги Китов те са достойни да бъдат обявени за паметник на световната култура под егидата на ЮНЕСКО. Депутатът от НДСВ Христо Механдов пък преди време лансира идеята модели на откритите гробници да бъдат иззидани на изоставения от години стадион край гр. Шипка.

Тя е също част от проекта на кабинета. Гробниците са постоянен обект на скандали и спорове за финансирането и мястото, където трябва да бъдат изложени откритията. По различно време пари за тях планираха да заделят и общината в Казанлък, и министерството на културата. Имаше намерения и частна фирма да поеме стопанисването на района и да продава билети на туристите. Според Китов парите от правителството ще стигнат за проекта в Долината на тракийските царе./Dnevnik Online

ECON.BG

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...