Губим евтината работна ръка като конкурентно предимство 1

28.11.2013 | 14:35
по статията работи: Manol Cholakov
Бизнесът у нас не инвестира в иновации, тежестта падала върху публичния сектор
Губим евтината работна ръка като конкурентно предимство

България се намира на "опашката" на Европейския съюз по използването, въвеждането и разработването на нови технологии. Това стана ясно от презентацията на Магдалена БурнатМикош от Deloitte - Полша, по време на форума "Индустрия и иновации", на който Econ.bg е медиен партньор. Тя представи опита на страната си в изработването и прилагането на политики в сферата на модерните технологии. 

В контраст на това по време на форума Емилия Радева от ресорната дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката заяви, че страната ни се развива с най-бързи темпове в сферата на иновациите в сравнение с останалите страни от ЕС.

В държави като Полша и България основните инвестиции за иновации идат от държавата и еврофондовете, а не от фирмите, подчерта от своя страна Микош. По-големите разходи от страна на предприятията за модерни технологии може да се случат при определени стимули, инициирани от страна на централната власт. В момента в Чехия близо 47% от разходите за иновации са от публичния сектор, а в Унгария са малко под 48 на сто.

Един от възможните варианти е фирмите, вложили средства в такива дейности, да имат данъчни облекчения. За да има развитие в областта на иновациите в страни като нашата и Полша трябва да се намери баланс между публичните и частните разходи, смята тя. Микош коментира, че ако не заложим на модерните технологии, фирмите ни ще загубят своята конкурентноспособност, която се дължи на евтината работна ръка. Това преимущество скоро щяло да изчезне, тъй като повечето компании аутсорсвали дейности на изток, тъй като там човешкият ресурс излизал още по-изгодно.

Бизнесът е склонен да инвестира, ако след това има допълнителна печалба. Това показва изследване за факторите, които биха накарали предприятията да отпуснат средства за подобни разработки. Експертът уточни, че това са данните, важащи за бизнеса в Полша. Друг мотив за фирмите било наличието на недостатъчно специализирани кадри.

Микош коментира, че ползата от това инвестициите в модерни технологии да се правят от бизнеса е, че в този случай иновациите са създават и произвеждат в отговор на търсенето на пазара. Това, по думите ѝ, е от ключово значение, за да бъдат „изобретенията“ ефективни и полезни за развитието на държавата и икономиката.

Друг проблем за двете държави се оказва и фактът, че вместо да генерират подобни продукти компаниите, в повечето случаи внасят иновации, създадени зад граница.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Krasimir Topalov 28.11.2013 | 15:14
След Нова Година евтината работна ръка още ще намалее, ще започне да емигрира към по платените държави от ЕС, понеже отпадат ограниченията за работа в целия ЕС. ;) В Булгаристан ще останат да работят за жълти стотинки на мутро-капиталистите само некадърниците и циганите... ;)
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...